Fläskfärs

Fläskfärs är malet griskött och innehåller en fetthalt på 20–25 procent. Färs av gris är den fetaste färsen av tamboskap.

Tillagning

Fläskfärs har tack vare sin fetthalt mycket smak och ger färsätter en fluffighet i strukturen. Fläskfärs passar fint att använda i klassiska rätter så som kålpudding, järpar och kåldolmar. Eller varför inte i kinesiska rätter som dumplings och vårrullar?

Det är vanligt att fläskfärs blandas med nötfärs eller annan färs. Då bidrar den med smak och fett som gör anrättningarna saftiga och smakrika. På detta vis kan köttbullar, pannbiff och andra färsrätter lagas genom att blanda nötfärs och fläskfärs.

I butiken

Beräkna 100–125 gram färs per person till biffar och 75 gram till köttfärssås och liknande. Det optimala är att tillaga färsen samma dag den mals. Genom att den är så sönderdelad är den känslig för bakterieangrepp. Om färsen är förpackad i så kallad skyddande atmosfär är hållbarheten åtta dagar. Köttfärs bör förvaras i temperatur 0 till +4°C. Det är också viktigt att kylkedjan inte bryts. Ska du handla färs en varm dag, ta med en kylväska att bära hem den i. Djupfryst färs håller 3–5 månader.

Alla styckningsdetaljer av gris

Klicka för att se styckningsschemat större
Ladda ner styckningsschemat