Galette med fläskfärs, ricotta och lök

Det här är en läcker och snabblagad galette med fläskfärs, ricotta och lök som görs med färdig smördeg. Servera den nybakad som en liten kvällsrätt eller på buffé. Galetten kan även göras i förväg och ätas antingen kall eller värmas upp i ugnen. Har du köttfärsrester över är det perfekt att använda till denna paj.

Ingredienser

4 personer

3 gula lökar, strimlade
2 tsk salt
200 g fläskfärs
1 msk neutral rapsolja
2 msk olivolja
1 vitlöksklyfta, hackad
1 smördegsplatta
50 g ricotta
3 rosmarinkvistar, hackade blad
1 citron, finrivet skal och saft

Gör så här

Lägg löken i en skål, strö över salt och låt stå i 10–15 minuter tills strimlorna blir mjuka och fukten dras ur. Värm ugnen till 225°. Klä en plåt med bakplåtspapper. Hetta upp rapsoljan i en panna och smula ner fläskfärsen. Stek köttet i 4–5 minuter tills allt har fått färg. Tillsätt vitlök, salt och peppar och fräs ihop. Ta upp och lägg över i en skål.

Lägg smördegen på bakplåten. Skär degen i en cirkel genom att lägga på en tallrik på ca 28 cm diameter. Skär med en vass kniv. Överflödig smördeg sparas i kylen eller frysen till en annan gång. Lägg ricotta mitt på smördegen. Bre ut den men lämna en kant på 2 cm. Fördela den stekta färsen ovanpå ricottan i ett jämnt lager.

Pressa ur vätskan ur löken och fördela ett jämnt lager över ricottan. Strö över hackad rosmarin, citronsaft, finrivet citronskal och lite olivolja.

Baka galetten i 20–25 minuter så att smördegen blir helt gyllenbrun och löken karamelliseras lätt. Ta ut ur ugnen, skär upp i trekanter och servera genast.

Receptet är skapat av Mikkel Karstad.

Mikkel Karstad

Receptet är skapat av Mikkel Karstad

Mikkel Karstad fokuserar sin matlagning på upplevelser för alla sinnen som baseras på hans nyfikenhet för natur och de grönsaker som är i säsong. säsongsgrönsaker. Han har ett förflutet på Michelin-restauranger och är författare till kokboken Evergreen, där matglädje och estetik är mycket viktig. Uppdraget är att inspirera till att äta grönare och använda grönsaker under alla säsonger.

FLER RECEPT

Rulla till toppen