Adobo är en populär filippinsk maträtt där köttet först får marinera i vinäger, soja och vitlök innan det bryns och sedan får sjuda i marinaden det legat i. I detta recept på filippinsk adobo med blomkål, solrosfrön och stekt ägg är det skinkstek som marineras. Man kan också göra denna rätt med fläskfilé, men då får man minska tillagningstiden till cirka 3 minuter.
Filippinsk adobo med blomkål, solrosfrön och stekt ägg
Ingredienser
4 personer
400 g skinkstek, skivad
Marinad:
10 vitlöksklyftor, hackade
½ dl äppelcidervinäger
1 dl kinesisk soja
½ tsk salt
5 lagerblad
2 tsk strösocker
Blomkålsris:
1 blomkålshuvud, ca 500 g, rivet
1 msk äppelcidervinäger
2 msk neutral rapsolja
1 tsk salt
1 msk senap
150 g solrosfrön
½ dl persilja, hackad
2 msk färsk dragon, hackad
Till servering:
4 ägg
smör till stekning
salt och peppar
Gör så här
Marinad: Blanda samman vitlök, äppelcidervinäger, soja, salt, lagerblad och socker. Lägg ner köttet och låt det marineras 15 minuter.
Ta upp köttet ur marinaden och stek det i en stekpanna. Häll sedan marinaden i pannan och låt alltsammans sjuda under lock i 30 minuter.
Blomkålsris: Blanda samman äppelcidervinäger, olja, salt och senap i en bunke. Vänd ner blomkål, solrosfrön och örter.
Hetta upp en stekpanna med smör, knäck ner äggen och krydda dem med salt och peppar. Servera adobon med blomkålsris och ett stekt ägg på toppen.
Tips! Du kan även använda fläskfilé i den här rätten. Minska i så fall tillagningstiden till ca 3 minuter.
Varför ska man välja svenskt griskött?
Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.
Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.
FLER RECEPT
Relaterade artiklar
Stekt fläskkotlett med karamelliserade äpplen och ugnsbakad blomkål
Påskschnitzel på gris med stekt ägg, sardeller och brynt kaprissmör.
Köttbullar på fläskfärs med zucchiniröra och stekt ägg
Parisare med köttfärs, stekt ägg, kapris och inlagda rödbetor
Svampfylld, baconlindad fläskfilé med råstekt blomkål och stuvad surkål
Bacon och ägg med bakad rotselleri och krassemajonnäs