Fläskstek med rotselleri, nypon och timjan

Nya smakkombinationer är vad som gör matlagning roligt och utmanande. I den här rätten bestående av fläskstek med rotselleri, nypon och timjan gifter sig smakerna av nypon och rotselleri med fläsket fantastiskt bra. Ibland kan det vara svårt att hitta fläskstek med fett och svål i Sverige. Beställ i en välsorterad charkdisk eller i en saluhall.

Ingredienser

4 personer

400 g fläskstek med fett och svål, alt kotlettrad
½ rotselleri, i grova bitar
200 g rensade nypon, hackade
6 bananschalottenlökar, delade
2 tsk salt
1 krm malen vitpeppar
5 färska timjankvistar, plockade blad
1 citron, finrivet skal och saft
½ dl olivolja
1 dl kombucha eller veteöl

Tillbehör:
4 skivor rågbröd
2 msk senap

Gör så här

Värm ugnen till 160°. Skär köttet i skivor.  Lägg rotselleri, nypon och schalottenlök i en ugnssäker form. Krydda med salt och peppar och vänd runt. Lägg på köttskivorna, strö över timjan, finrivet citronskal och saften från citronen, olivolja och lite extra salt och peppar. Häll kombuchan i formen och ställ in i ugnen. Tillaga i 30–40 minuter så att fläsket blir krispigt och gyllene och rotsellerin och löken har blivit mjuka.

Servering: Lägg upp på tallrik med hjälp av en stor slev så att alla komponenter kommer med på varje portion. Servera tillsammans med rågbröd och senap.

Tips! Djupfrysta nypon kan också användas, alternativt 4 matskedar nyponmarmelad.

FLER RECEPT

Rulla till toppen