Macka med fläskstek, rödkål och äpple

För dig som tar dina mackor på största allvar kommer här ett recept på en riktig gourmet-macka med fläskstek, rödkål och äpple som är fullproppad av smak! Det är inte ofta som fläskstek med fett och svål styckas ut i Sverige, så passa på om du skulle hitta en. Glöm inte den heminlagda rödkålen! Den mår fint av att stå till sig, så laga den gärna dagen innan du ska göra din macka.

Ingredienser

800 g fläskstek med fett och svål, alt kotlettrad
2 tsk grovt salt
7 lagerblad

Rödkål:
½ rödkålshuvud
½ apelsin, saften
½ kanelstång
1 stjärnanis
2 lagerblad
3 ½ msk strösocker
1 ½ dl koncentrerad svartvinbärssaft
2 msk äppelcidervinäger
1 ½ dl rött vin

Dressing:
2 dl naturell matyoghurt
1 dl majonnäs
2 msk grov senap
2 tsk akaciahonung
½ tsk salt
1 krm malen vitpeppar

Tillbehör:
4 brioche-hamburgerbröd
4 saltgurkor
2 äpplen

Gör så här

Skåra svålen på fläsksteken hela vägen ner till köttet, men undvik att skära i själva köttet. Gnid svålen med en fuktig hand, strö över grovt salt och placera lagerbladen mellan skårorna. Lägg steken i en ugnsform med skårorna uppåt. Se till att steken ligger jämnt i ugnsformen så att den blir krispig överallt. Stick in röret till en köttermometer sidan och in till mitten av steken.

Ställ formen med steken i kall ugn sätt sedan ugnen på 200°. När stekens innertemperatur är 50°, känn efter med en gaffel om svålen är krispig. Om svålen är krispig: Fortsätt att tillaga steken i ugnen på 200° till innertemperatur 65°. Om svålen inte är krispig: Öka ugnstemperaturen till 250° grader och stek vidare till innertemperatur 62°. Tänk på att svålen inte ska bli för mörk. Total tillagningstid blir omkring 75–90 minuter.

Rödkål: Strimla rödkålen och lägg i en kastrull. Tillsätt apelsinsaft, kanelstång, lagerblad, socker, svartvinbärssaft, äppelcidervinäger och vin. Koka upp, sänk värmen till låg och låt rödkålen koka under lock i ca 30 minuter. Kålen ska bli mjuk ta upp nästan all vätska.

Dressing: Rör ihop yoghurt, majonnäs, senap och honung till en jämn dressing. Krydda med salt och peppar.

Ta ut steken från ugnen och låt den vila i 5–7 minuter innan du skär upp den i tunna skivor. Ta bort kärnhusen från äpplena och skär dem tunna klyftor. Skiva saltgurkan tunt. Dela hamburgerbröden och värm dem ugnen.

Servering: Lägg dressing på nederdelarna av bröden. Lägg skivor av steken på brödet, toppa med rödkål, äpple och saltgurka och avsluta med en skiva briochebröd som lock. Servera direkt.

FLER RECEPT

Rulla till toppen