Bowl med koreanskt friterad bräss och picklad rättika | Svenskt Kött

Bowl med koreanskt friterad bräss och picklad rättika

Bräss är en riktigt lyxvara! Den passar att servera stekt eller friterad och är underbart mjäll i smaken. I det här receptet gör vi en bowl med koreanskt friterad bräss, pickles och ris.

Ingredienser

4–6 personer

1 kg lammbräss, rensad & skuren i ca 3 x 3 cm bitar
2 msk mirin
2 msk ingefära, finriven
2 msk finriven vitlök
2 tsk five spice-pulver
salt
vitpeppar, nymalen
1 ½ dl vetemjöl
1 ½ dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1-2 l olja att fritera i
200 g jordnötter
2 torkade röda chili, urkärnad & skivad
1 sats Korean Sauce, se recept nedan

Korean Sauce:
3 msk rapsolja
1 msk vitlöks granuler
2 dl ketchup, ex Heinz
1 ½ dl vit sirap
1 ½ dl koreansk chilipasta – GochuJang
½ dl srirachasås
1 msk dijonsenap
2 msk vit vinäger
1 dl vatten
1 ½ tsk salt

Du behöver också:
fritös eller stor kastrull till fritering
durkslag

Till servering:
4–6 port jasminris, kokt
rostade sesamfrön, rostade
salladslök, tunnskivad
gula rättikspickles, skivad
kimchi

 

Gör så här

Korean Sauce: Blanda alla ingredienser och ställ kallt tills såsen ska användas.

Korenskt friterad bräss: Ta den rensade och ”bitade” brässen och lägg i en bunke. Blanda i mirin, ingefära, vitlök, five spice, lite salt och peppar. Låt marinera i 20-30 minuter.

Blanda vetemjöl och potatismjöl med bakpulver. Hetta upp oljan till 150°C. Sila av vätskan från brässen och doppa i mjölblandning så brässbitarna täcks ordentligt runtom. Lyft ur och skaka av överblivet mjöl, använd gärna ett durkslag i metall.

Fritera brässbitarna i omgångar, ca 2 minuter på 150°C. Lyft ur oljan och lägg på galler för att rinna av.

Vid servering: Öka värmen på oljan till 175-180°C och fritera brässen igen, ca 2-3 minuter till så de blir krispiga och gyllenbruna. Lägg i jordnötter och torkad chili under de sista 5-10 sekunderna.
Lägg Korean Sauce i en bunke. Lägg bräss med nötter och chili, direkt från fritering, i såsen. Vänd runt med hjälp av sked/slev så brässen täcks ordentligt.
Servera korenskt friterad bräss i en bowl tillsammans med ris, pickles och kimchi, toppa med sesamfrön och salladslök.

FLER RECEPT

Rulla till toppen