Denna bowl med fläskfilé, ångad spetskål och champinjoner är en härlig middagsrätt som passar fint att laga till helgen. Det är lite pyssel med att få till denna rätt, men det blir bara så gott. Om du gnider in filén med salt en kvart före tillagning får du ett saftigt och fint kött. Kålrabbin ska stå och dra en timme, så ta med det i planeringen.
Bowl med fläskfilé, ångad spetskål och champinjoner
Ingredienser
4 personer
Fläskfilé:
400 g fläskfilé, putsad
2 krm salt
1 msk smör
1 msk rapsolja
1 vitlöksklyfta, skalad och krossad
2 färska dragonkvistar
malen svartpeppar
Syltad kålrabbi:
2 msk ättika, 24%
3 msk socker
½ dl vatten
1 kålrabbi
Spetskål:
1 spetskål
1 tsk olivolja
1 citron, skalet
1 tsk grovt salt
Till servering:
8 färska champinjoner
8 dl kycklingfond
grovt salt och malen svartpeppar
dragonblad, plockade
Gör så här
Syltad kålrabbi: Koka upp ättika, vatten och socker och låt det sedan svalna. Skala kålrabbin och skär den i tunna skivor och sedan i tunna strimlor, i storlek som tandpetare. Använd gärna en mandolin. Lägg strimlorna i ättikslagen och låt det stå i minst en timme.
Fläskfilé: Gnid in filén med salt och låt den dra i 15 minuter. Värm ugnen till 90°. Hetta upp smör och olja i en stekpanna. Fettet ska vara så varmt att det fräser när du lägger köttet i pannan. Bryn filén tillsammans med vitlök och dragon. Krydda med peppar. Lägg över köttet i en ugnssäker form och stick in en köttermometer från långsidan och in i mitten av köttet. Ställ formen i ugnen tills innertemperaturen är 65°.
Skölj spetskålen. Dela den i kvartar på längden, behåll en liten del av roten så att den håller ihop. Droppa olivolja över spetskålen, riv citronskal över och strö över salt. Skär champinjonerna i tunna skivor på mandolin. Värm kycklingfonden.
Servering: Skär köttet i åtta fina skivor. Fördela filéskivorna i fyra djupa tallrikar och krydda med grovt salt och nymalen peppar. Lägg på kålen och fördela champinjonerna på dem. Toppa med den syltade kålrabbin och dragonbladen. Häll på kycklingfonden.
Receptet är skapat av Frida Nilsson.
Receptet är skapat av Frida Nilsson
Frida Nilsson har varit kökschef på MJ’s i Malmö sedan 2017 och 2019 vann hon White Guides Rising Star-pris. Hon har alltid grönsaker i fokus när hon utvecklar nya recept och hon älskar att använda sig av kål i alla dess former. Först därefter väljer hon det kött som hon tycker passar bäst för smakerna i rätten.
Varför ska man välja svenskt griskött?
Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.
Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.
FLER RECEPT
Relaterade artiklar
Poké-bowl med carnitas
Grillad spetskål med bacondressing
Revbensspjäll marinerade i öl med spetskål och citrondressing
Rökt skinka med ostkräm, champinjoner, ättiksbetor och smulade potatischips
Pingvinklubba med senap, grädde och champinjoner
Hemgjord chipolata med ölbräserad lök och spetskål, morotsstomp och äppelsenap