Den här rätten bestående av friterade kronärtskockshjärtan med strössel på friterad fläsksvål kan serveras antingen som ett härligt tilltugg till välkomstdrinken eller som en liten förrätt.
Friterade kronärtskockshjärtan med strössel på friterad fläsksvål
Ingredienser
4 personer
4 stora kronärtskockshjärtan, färska
2 msk vetemjöl
1 liter olja till fritering
2 tsk havssalt
1 krm malen svartpeppar
Strössel:
25 g hasselnötter
30 g friterad fläsksvål
20 g frystorkade svarta vinbär
5 rosmarinkvistar, plockade blad
Gör så här
Skär kronärtskockhjärtanen i tunna skivor med en mandolin. Lägg dem i en skål och pudra över mjölet. Vänd runt skivorna i mjölet så att de alla får ett tunt lager mjöl på ytan. Skaka sedan skivorna lätt så att allt överskottsmjöl åker av.
Strössel: Värm ugnen till 175°. Lägg hasselnötterna på en ugnsplåt ställ in i ugnen i 10 minuter. Ta ut nötterna ur ugnen och lägg över dem i en handduk. Gnugga nötterna inne i handduken så faller skalen av. Häll ner hasselnötterna i skålen till en matberedare. Tillsätt fläsksvål, svarta vinbär och rosmarin. Mixa till ett fint strössel.
Hetta upp oljan till 180°. Fritera kronärtskockskivorna i omgångar, ca 1 minut, tills de är gyllene och krispiga. Lägg dem på en bit hushållspapper efter friteringen så behåller de krispigheten. Strö strösslet, salt och peppar över de friterade kronärtskockorna och servera genast.
FLER RECEPT
Relaterade artiklar
Spröda snacks med fläsksvål, smågurkor och grönpepparmajonnäs
Bakad morot med isterbands-strössel och ancho-majonnäs
Friterad fläskkarré med grönsaks- och nudelwok
Friterad lammbräss på ljummen sallad
Friterad spindelstek ’Nashville style’ på belgisk våffla med lönnsirap
Entrecote reversed sear med chimichurri och friterad krossad potatis