Bakad morot med isterbands-strössel och ancho-majonnäs

Det här är en läcker liten tapas-rätt, av Thomas Sjögren, Årets Kock 2015. Rätten skapades till semifinalen i Årets kock 2016. Isterband är en av tävlingklasserna i Chark SM, och 2016 års vinnare hette kort och gott Isterband, och kom från Wiktor Ohlssons.

Ingredienser

4 tapas-portioner

Bakad morot:

2 stora morötter

1 msk neutral olja

½ tsk salt

Isterbandsströssel:

1 isterband

2 msk kapris

1 knippa persilja, plockad

3 dl neutral olja till fritering

Anchomajonnäs:

1 anchochili

2 msk tomatpuré

3 dl matolja

1 ägg

1 citron

1 krm salt

Till garnering:

färsk körvel eller persilja

Gör så här

Bakad morot:

Värm ugnen till 180°. Skrubba morötterna. Smörj en ugnsplåt med oljan, lägg på de hela morötterna och rosta dem i mitten av ugnen ca 30 minuter. Låt svalna.

Anchomajonnäs:

Lägg tomatpuré, chili och matolja i en kastrull. Hetta upp, rör om, ta av från värmen och låt svalna. Sila sedan oljan. Mixa ägget med citronsaften. Tillsätt oljan lite i taget, först droppvis och sedan i en tunn stråle, under fortsatt mixning, till en majonnäs.

Isterbandsströssel:

Värm ugnen till 180°. Dela isterbandet, dra bort skinnet och skrapa ut köttet. Lägg över köttet på en ugnsplåt och rosta det i ugnen mitten av ca 15 minuter. Rör runt köttet så det blir rostat runt om. Lägg över på hushållspapper för att rinna av.

Värm oljan till 180 grader och fritera kaprisen ca 1 minut. Lyft upp och gör samma sak med persiljan. Se till så att du har ett lock i närheten ifall det stänker. Blanda sedan samman isterbandet med kaprisen och persiljan.

Servering: Skär ut 8 grova skivor, ca 1 cm tjocka, ur den tjocka delen av morötterna. Lägg upp skivorna, toppa med majonnäs och isterbands-strössel. Garnera med körvel eller persilja.

Receptet är skapat av Thomas Sjögren, Årets Kock 2015

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

FLER RECEPT

Scroll to Top