Friterad lammbräss på ljummen sallad

Lyckliga du om du hittat lammbräss! Här får du ett förslag på hur du kan anrätta den här delikatessen som en aptitretande förrätt. Den serveras panerad och friterad på toppen av en ljummen sallad, salade tiède . 

Ingredienser

4 personer

350 g lammbräss

Ljummen sallad:
1 bit, ca 10 cm purjolök, strimlad

4 stjälkar blekselleri i tunna strimlor

300 g pak choy
1 msk olja

Ljummen salladssås:
1 citron, rivet skal

2 msk japansk soja

1 msk, riven färsk ingefära

1 ½ dl vatten

2 msk flytande honung

1−2 tsk majsstärkelse 
2 msk saft av pressad citron 
salt

Till panering:
salt

1 ägg

½ dl vetemjöl

1 ½ dl panko (luftigt japanskt ströbröd)

Till fritering:
5−6 dl neutral rapsolja

Gör så här

Lägg brässen i kallt vatten, låt den stå i kylen i ca 1 tim.

Sjud brässen i saltat vatten i ca 15 min. Lyft upp den med en hålslev, låt svalna något och dra bort yttre hinnor, halvera de största bitarna så att alla har ungefär samma storlek.

Blanda rivet citronskal, soja, ingefära, vatten och honung i en kastrull, koka upp och red av med majsena utrört i lite vatten. Tillsätt citronsaft och smaka av med salt.

Lägg brässen i en skål, salta lätt. Strö över vetemjöl och rör runt i brässen med händerna så att bitarna blir täckta av mjöl. Vispa upp ägget och häll det över brässen, blanda så att det täcker bitarna. Häll över brässen i en skål med pankoströbröd och blanda på nytt så bitarna blir täckta.

Hetta upp rapsolja i en kastrull eller en djup stekpanna, när oljan är 175-180˚ (kolla med termometer) är det lagom att lägga i de panerade brässbitarna. Fritera i två omgångar (om man lägger i allt på en gång sjunker temperaturen på oljan och bitarna blir mindre frasiga) tills de blivit gyllenbruna. Låt rinna av på hushållspapper.

Värm såsen och fräs grönsakerna till salladen hastigt i olja. Fördela grönsakerna på 4 tallrikar, häll på den varma såsen och toppa med den frasigt friterade brässen. Servera genast.

FLER RECEPT

Rulla till toppen