Krispig blodpudding i ljummen sallad med brysselkål, äpple och senapsdressing | Svenskt Kött

Krispig blodpudding i ljummen sallad med brysselkål, äpple och senapsdressing

Testa blodpudding på ett nytt sätt! I det är receptet serveras krispig blodpudding i en ljummen sallad med brysselkål, äpple och senapsdressing. Toppa med grillad eldost och tunnskivad rödlök för en fantastisk smakkombo.

Ingredienser

4 personer

500 g svensk blodpudding
1 bit eldost
400 g brysselkål
1 huvud isbergssallad
1 huvud krispsallad
1 syrligt äpple
1 rödlök
1 sats senapsdressing, se recept nedan
olja att fritera/steka i
flingsalt

Senapsdressing:
2 msk dijonsenap
1 vitlöksklyfta
3 msk citron, pressad
2 msk sirap
1 dl filmjölk
salt
svartpeppar

Gör så här

Senapsdressing: Vispa/rör ihop dijonsenap, citronsaft, sirap och filmjölk i en bunke. Pressa i en vitlöksklyfta och smaka av med salt och peppar. Tillsätt eventuellt mer citron och sirap om det behövs. Förvara dressingen kallt tills den ska användas.

Riv blodpuddingen i bitar och lägg åt sidan. Skär eldosten i 4–5 stavar och lägg åt sidan. Rensa och halvera brysselkålen. Strimla äpplet i stavar och skiva rödlöken tunt. Riv isbergssallad och krispsallad i bitar och lägg i en salladsskål.

Hetta upp olja till ca 170°C. Börja med att fritera blodpuddingsbitarna så de blir krispiga. Lyft ur och lägg på hushållspapper.
Fritera sen eldost-stavarna gyllenbruna tills de är gyllenbruna. Lägg på samma hushållspapper som blodpuddingen och krydda med flingsalt. Bryt stavarna i mindre bitar när de har svalnat lite. Fritera brysselkålen sist tills den får färg och blir lite krispig. Lyft ur och krydda med salt.
Blanda ner blodpudding, eldost och brysselkål i salladsskålen. Toppa med äpple och rödlök och servera med dressingen till.

Tips!

Om du inte har en fritös går det bra att steka blodpudding, eldost och brysselkål.

Johan Åkerberg

Receptet är skapat av Johan Åkerberg

Driver måltidskunsultfirman Måltid i Stockholm AB. Delägare i restaurangen Holy Smoke BBQ. Här hittar du alla recept av Johan Åkerberg

Varför ska man välja svenskt kött?

När du väljer svenskt kött får du mer än en god råvara till din måltid. Du bidrar också till en lägre klimatpåverkan globalt, lägre antibiotikaanvändning i världen, en ökad biologisk mångfald, fler svenska arbetstillfällen samt en ökad svensk försörjningstrygghet. Det känns bra både i magen och hjärtat.
» Läs mer om varför du ska välja svenskt kött

FLER RECEPT

Rulla till toppen