Det här är en förrätt till midsommarmiddagen som kräver en del pyssel. Du kan dock göra klart allt utom salladen i förväg.

Det här är en förrätt till midsommarmiddagen som kräver en del pyssel. Du kan dock göra klart allt utom salladen i förväg.
6 portioner
Pastej:
250 g grislever
250 g smör
2 tsk vetemjöl
2 tsk salt
¾ dl portvin
Sylta:
350 g rimmad kokt fläsklägg, plockad
5 dl äppelmust
½ msk gula senapsfrön
1 tsk agar agar
Jordärtskockskräm:
¾ dl rapsolja
150 g jordärtskocka, skalad
citronsaft, några droppar
salt
Till servering:
1 äpple, Granny Smith
½ dl rostad lök
Blommig sallad:
späda sallatsskott
penséer
tagetes
gräslöksblommor
Du behöver också:
2 brödformar, 1 ½ liter
plastfolie
mixer
Klä brödformarna med plastfolie.
Pastej:
Värm ugnen till 90°. Smält smöret och låt det svalna. Mixa lever, smör, mjöl, salt och vin till en slät smet. Sila smeten och häll sedan upp den i ett 1 ½ cm lager i den ena formen. Grädda i ugn 20 minuter. Ta ut formen och kyl ner pastejen i formen.
Sylta:
Koka upp äppelmust, senapsfrön och agar agar. Blanda ner köttet i buljongen. Häll ner i den andra formen och ställ i press.
Jordärtskockskräm:
Koka jordärtskockorna mjuka i saltat vatten, häll av och låt ånga av. Mixa till en slät kräm med oljan. Salta och tillsätt citronsaften. Kyl ner.
Servering:
Skär äpplet i stavar. Blanda samman salladen. Den kan varieras med andra ätliga blommor och/eller andra salladssorter efter säsong. Skär pastejen i skivor och syltan i tärningar. Lägg upp pastejen och toppa med sylta, jordärtskockskräm, äpple och blommig sallad.