Den här grytan görs på färsk skinka och får härlig smak av äpple och lök. Servera ett gott potatisstomp med persilja till.

Den här grytan görs på färsk skinka och får härlig smak av äpple och lök. Servera ett gott potatisstomp med persilja till.
4 portioner
400 g färsk skinka, i skivor
3 röda lökar, i tunna klyftor
2 äpplen, skalade
smör
½ dl koncentrerad äppeljuice
1 dl vitt vin eller matlagningsvin
2 ½ dl vatten
2 msk dijonsenap
1 msk majsstärkelse
½ dl vatten
salt och malen svartpeppar
Potatisstomp:
700 g potatis, skalad
½ dl crème fraiche
salt och malen vitpeppar
½ dl bladpersilja, hackad
Dela skinkskivorna i tre delar, stek dem i smör och lägg över på en tallrik.
Fräs löken i smör på låg värme i en gryta i 5 minuter. Skär äpplena i klyftor och lägg dem i grytan. Tillsätt äppeljuice, vin, vatten, senap och kött. Koka upp, sänk värmen till medel och låt sjuda i 5 minuter. Rör ut majsstärkelsen i vattnet. Tillsätt blandningen under omrörning och låt grytan sjuda i några minuter till. Smaka av och justera kryddningen med salt och peppar.
Potatisstomp:
Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Låt den ånga av ordentligt och mosa den sedan till ett grovt mos med en rotfruktsstöt. Vänd ner crème fraiche. Smaka av och justera kryddningen med salt och peppar. Rör ner hackad persilja.
Servera grytan med potatisstompet.