Julköttbullar med karamelliserad lök och rödbetssallad med äpple och pepparrot

Emilia Nilsson har tagit fram ett juvligt recept på julköttbullar med karamelliserad lök och rödbetssallad med äpple och pepparrot. Köttbullarna känns riktigt festligt juliga med ingredienser som senap, grädde och sirap. Till det har hon skapat ett recept på rödbetssallad som får ett härligt krisp av äpple och lite sting av riven pepparrot.

Julen är min absoluta favorit högtid, med massa mat, tända ljus och paket under granen. Det är något magiskt med tiden innan jul, då alla förberedelser sker. Och det är just det som är tanken med mina recept, att man kan förbereda dem! Och njuta av att laga maten i lugn och ro innan jul!

Rödbetssalladen går att förbereda någon dag innan jul och köttbullarna, revbenen och syltan går att frysa in för att sedan ta upp kvällen innan julafton! Perfekt om du frågar mig- så att man kan njuta av julafton i lugn och ro. Med en knäck och glögg till Kalle Anka- det är jul för mig!

God Jul från mig och Badgrisarna på Silsjönäsgården – Emilia

Ingredienser

6 port

Köttbullar:
450 g nötfärs
150 g fläskfärs
7 krm salt
3/4 dl fiberhavregryn
4 tsk potatismjöl
1 dl vispgrädde
1 krm mald kryddpeppar
3 krm nymald svart- och vitpeppar
2 tsk dijonsenap
1 msk sirap
4 msk gul lök, finhackad
Smör
Olja

Rödbetssallad:
360 g inlagda rödbetor
1 dl majonnäs
1 dl crème fraiche
0,5 msk senap
3 krm salt
1 krm nymalen svartpeppar
1 st liten rödlök
1 rött äpple
1 msk riven pepparrot 

 

Gör så här

Värm en stekpanna med en klick smör i, stek löken på medellåg värme tills den blir mjuk, gyllene och karamelliserad i pannan.
Blanda grädde, havregryn, potatismjöl, senap, sirap, stekt lök och kryddor i en skål. Låt stå och svälla i 5 minuter.

Addera nöt- och fläskfärsen och blanda ihop väl.

Värm en stekpanna med smör och olja i. Forma köttbullarna med händerna. Stek på medelvärme och ruska stekpannan så att köttbullarna får fin stekyta runt om.

Rödbetssallad: Låt rödbetorna rinna av. Finhacka löken. Hacka eller strimla rödbetorna. Skala och hacka eller strimla äpplet i samma storlek som rödbetorna. Blanda ihop äpple, rödbetor och lök med majonnäs, crème fraiche, senap, pepparrot, salt och peppar. Smaka av och garnera gärna med lite pepparrot på toppen.

Tips!

Om du oljar in händerna i stället för att blöta dem när du rullar köttbullarna får de en finare stekyta.

Det här receptet är skapat av Emilia Nilsson från Silsjönäs i Jämtland. Där driver hon en gård med både grisar och kor sida vid sida med sin familj i tre generationer. 2019 kom Emilia trea i TV-programmet Sveriges Mästerkock.

Du hittar alla Emilias recept här

Emilia Nilsson

Receptet är skapat av Emilia Nilsson

Emilia Nilsson är bronsmedaljör i TV-programmet Sveriges Mästerkock och jobbar på familjegården i Silsjönäs i Jämtland, där hon bland annat föder upp grisar

FLER RECEPT

Rulla till toppen