Hamburgare med vitlökmajjo och karamelliserad lök

Hamburgare med vitlökmajjo och karamelliserad lök

Hur gott är det inte med nygrillade hamburgare? Dessa hamburgare med vitlökmajjo och karamelliserad lök är lätta att svänga ihop. Biffarna görs med nötfärs. Alla tillbehören kan man förbereda, vilket gör det hela väldigt smidigt. Även biffarna kan man förbereda och förvara i kylen fram tills det är dags att grilla. Vill du servera fler än fyra burgare är det bara att dubbla receptet. Tillbehör som passar till är pommes eller klyftpotatis.

Ingredienser

4 stycken

Karamelliserad lök:
2 gula lökar
25g smör
salt
1 msk brun farin strö
2 msk vatten

Hamburgerbiffar:
1 ägg
1 tsk grillkrydda
salt, svartpeppar
500g nötfärs

Vitlöksmajonnäs:
2 vitlöksklyftor
1 klick smör
0,75 dl majonnäs
salt

Tillbehör:
4 salladsblad, ex romansallad
1 tomat
4 hamburgerbröd
4–6 msk bbq-sås

Gör så här

Skala och skiva löken. Smält smör i en kastrull och lägg i lökringarna. Stek först på medelvärme och dra sedan ner värmen en aning. Lägg på locket och låt löken långsamt mjukna. Rör om då och då. Salta, strö över farin och slå på vattnet. Låt löken puttra ytterligare under lock tills vätskan blivit simmig.

Pressa vitlöken i en skål och lägg på en liten smörklick. Kör på högsta effekt i mikron i 30 sekunder. Rör ihop vitlöken med majonnäsen och smaka av med en nypa salt. Ställ majonnäsen svalt.

Rör ihop ägg och kryddor och blanda med färsen. Dela färsen i fyra lika stora bitar. Blöt händerna och platta ut dem till fyra biffar. Tänk på att biffarna krymper vid tillagningen, så gör dem bredare än hamburgerbröden. Grilla biffarna eller stek dem i en stekpanna.

Strimla salladen och skiva tomaten. Grilla gärna snittytan på hamburgerbröden.

Klicka på vitlöksmajonnäsen på undre brödet och lägg på sallad. Lägg på en biff, en klick bbq-sås, karamelliserad lök och en tomatskiva. Lägg på locket.

Tips! Vill du ha fler toppings på burgarna? Skiva eller hacka chili, om du gillar hetta, och lägg en skiva ost på biffarna. Tillbehör som passar till är pommes eller klyftpotatis. Utan tillbehör brukar två burgare räcka till en personer. Med tillbehör räcker det med en burgare per person.

Profilbild

Receptet är skapat av Madeleine Landley

Madeleine Landley är receptkreatör, fotograf och kokboksförfattare. Hon driver också en av Sveriges största matbloggar Landleys kök.

Varför ska man välja svenskt nötkött?

Visste du att vi behöver fler betande djur för att rädda den biologiska mångfalden? Hagmarker där betesdjur vistats länge och som inte plöjts under en längre tid, så kallade naturbetesmarker, har en stor artrikedom och kan ha över 40 arter på en kvadratmeter. Naturbetesmarker kan vara lika artrika som regnskogen och är livsmiljön för många utrotningshotade arter. Beteshagen är ett hem för många växtarter men också mängder av fjärilar, skalbaggar, bin och fåglar. För att bevara biologisk mångfald och ett bördigt landskap behövs ungefär ett nötdjur per hektar.

Om dessa betesmarker inte vårdas av betande djur försvinner den floran och faunan. Enligt Naturvårdsverket behövs fler betande djur för att klara Sveriges miljömål om biologisk mångfald.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt nötkött här

FLER RECEPT

Rulla till toppen