Hamburgare femtio-femtio med picklad lök, koriandermajonnäs och rostade rotfrukter

Hamburgare femtio-femtio med picklad lök, koriandermajonnäs och rostade rotfrukter

I hamburgare femtio-femtio passar det utmärkt att byta ut hälften av köttet mot bönor. De ger fasta och fina köttfärsbiffar, bara du låter dem vila en stund innan du tillagar. Till rotfruktsblandningen kan du använda fast potatis, palsternacka, rotselleri, morötter och/eller rädisor.  

Ingredienser

4 personer

Hamburgare femtio-femtio:
400 g högrevsfärs
400 g kokta svarta bönor
1 ägg
2 msk ströbröd eller panko
1 tsk salt
malen svartpeppar efter smak
matfett till stekning

Rotfrukter:
1 kg rotfrukter, i jämnstora bitar
1–2 msk olivolja
2 tsk salt
några färska rosmarinkvistar, plockad och hackad

Koriandermajonnäs:
1 ägg
1 tsk vitvinsvinäger
½ tsk salt
1 kruka färsk koriander
2½−3 dl neutral olja

Du behöver också:
stavmixer

Picklad rödlök:
2 rödlökar, strimlade
1 dl ättikssprit, 12%
1 dl socker
2 dl vatten
½ krm salt

Du behöver också:
burk med lock

Till servering:
hamburgerbröd
salladsblad
tomat i skivor
ketchup och sötstark senap

Gör så här

Hamburgare: Skölj bönorna ordentligt och mosa dem med en gaffel. Blanda samman med köttfärs, ägg, ströbröd, salt och peppar. Forma till 4 stora eller 8 små biffar Låt biffarna stå till sig i kylskåp i ca 30 minStek dem i matfett i en stekpanna ca 3 minuter på varje sida. 

Picklad rödlök: Lägg löken i en väldiskad burk. Häll ättika, socker, vatten och salt i en kastrullKoka upp, sänk värmen till medel och sjud tills sockret löst upp. Häll lagen över löken. Låt svalna och förvara i kylskåp.  

Koriandermajonnäs: Hacka koriandern grovt. Mixa ägg, vinäger, salt och koriander med en stavmixer. Häll i oljan droppvis och fortsätt mixa tills all olja är nedvispad i majonnäsen. 

Värm ugnen till 225°. Lägg bakplåtspapperet i en långpanna och bre ut rotfrukterna i den. Ringla över olivolja och rör om med händerna. Strö över salt och hackad rosmarin. Ställ in långpannan i ugnen och tillaga 25  30 minuter, eller tills rotfrukterna är mjuka. 

Servering: Duka fram alla tillbehör i skålar. Servera hamburgarna och brödet och låt var och en lägga ihop sin hamburgare genom att ta av de tillbehör som de gillar bäst.  

FLER RECEPT

Rulla till toppen