Dessa spenatpannkakor med fläskkotlett, picklad rödlök och yoghurt är en rätt som är kul att äta för både stora som små! I stället för barndomsfavoriten karamellfärg är det här spenat som ger pannkakorna den klargröna färgen. Pannkakorna serveras tillsammans med fläskkotlett, picklad rödlök och en klick grekisk yoghurt. Kul, nyttigt och barnsligt gott! Pannkakorna kan enkelt göras i förväg och sedan värmas upp när de ska ätas.
Spenatpannkakor med fläskkotlett, picklad rödlök och yoghurt
Ingredienser
4 personer
4 benfria fläskkotletter, á 125 g
1 tsk salt
1 krm malen vitpeppar
smör till stekning
Picklad rödlök:
2 rödlökar, strimlade
1 citron, saften
2 msk strösocker
1 krm salt
Spenatpannkakor:
125 g babyspenat, sköljd
1 dl mjölk
3 ägg
3 ¼ dl vetemjöl
30 g smör
½ tsk salt
½ krm malen vitpeppar
smör till stekning
Till servering:
2 dl tjock yoghurt
65 g babyspenat
Gör så här
Krydda kotletterna med salt och peppar. Lägg löken till picklad rödlök i en skål tillsammans med finrivet skal och saft från citron, honung och salt. Blanda väl och låt marinera i minst 10 minuter.
Spenatpannkakor: Blanda samman babyspenaten med mjölk tills du får en helt grön mjölk. Vispa upp äggen i en skål och tillsätt mjöl och spenatmjölk lite åt gången, tills du får en helt jämn smet. Smält smöret i en liten kastrull och rör ner det i pannkaksmeten tillsammans med salt och peppar. Stek pannkakorna i smör, ½ dl smet per pannkaka, ca 15 sekunder per sida.
Hetta upp en stekpanna och smält smöret till stekning. Bryn kotletterna i 1 minut per sida och sänk värmen till medel. Stek kotletterna ytterligare 2–3 minuter på varje sida, så att köttet får en vacker stekyta och samtidigt är saftigt i mitten. Lyft ur kotletterna ur pannan och låt dem vila i en stund innan du skär dem i tunna skivor.
Servering: Lägg upp pannkakorna på serveringstallrikar och toppa med yoghurt och picklad lök. Lägg på skivad kotlett och hela spenatblad.
Receptet är skapat av Mikkel Karstad.
Receptet är skapat av Mikkel Karstad
Mikkel Karstad fokuserar sin matlagning på upplevelser för alla sinnen som baseras på hans nyfikenhet för natur och de grönsaker som är i säsong. säsongsgrönsaker. Han har ett förflutet på Michelin-restauranger och är författare till kokboken Evergreen, där matglädje och estetik är mycket viktig. Uppdraget är att inspirera till att äta grönare och använda grönsaker under alla säsonger.
Varför ska man välja svenskt griskött?
Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.
Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.
FLER RECEPT
Relaterade artiklar
Bakad potatis med yoghurt, krispigt fläsk, persiljeolja och rödlök
Baguetter med pulled pork, srirachamajonnäs och picklad rödlök
Fläskfilémedaljonger med grönkål, äpple och rödlök
Wok med strimlat innanlår av skinka, matvete och yoghurt med örter
Pulled pork i pitabröd med yoghurt och grillad aubergine
Hamburgare femtio-femtio med picklad lök, koriandermajonnäs och rostade rotfrukter