Flankstek med rostade rotfrukter och örtig gräddsås

Flankstek i bit är en god styckningsdetalj att steka i panna. Här serveras en flankstek med rostade rotfrukter och örtig gräddsås. Rustika rotfrukter och lök, som rostats i ugn, och en sås med örter passar fint till. Tricket med att få lökens klyftor att hålla ihop är att tillaga den med skalet kvar. Det är viktigt att skära flanksteken tvärs över muskeltrådarna före servering, för att det ska bli lätt att skära på tallriken sedan.

Ingredienser

4 portioner

500 g svensk flankstek
½ dl rapsolja
2 dl rött vin
1 msk torkad timjan
1 rödlök, klyftad
½ tsk svartpeppar, malen
½ tsk salt

Ugnsrostade rotfrukter:
400 g potatis, tvättad
2 morötter, skalade
2 palsternackor, skalade
2 rödlökar med skal
2 tsk torkad timjan eller 5 timjankvistar
salt och peppar
3 msk rapsolja

Örtig gräddsås:
1 dl rött vin
2 tsk torkad timjan
2 msk japansk soja
1 tsk konc oxfond
2 dl vispgrädde
salt och malen svartpeppar

Gör så här

Blanda samman ingredienserna till marinaden i en skål. Lägg i köttet, täck med plastfolie och marinera i ca en timme.

Rostade rotfrukter: Värm ugnen till 225˚. Skär potatisen i klyftor, morötter och palsternackor i bitar och löken i klyftor. Lägg allt i en ugnssäker form, strö över timjan, ringla över olja och blanda. Ställ in ugnsformen på galler mitt i ugnen och rosta rotfrukterna tills de mjuknat, ca 30 minuter. Ta ut formen ur ugnen och krydda med salt och peppar. Låt ugnen stå på tills du stekt köttet.

Hetta upp en stekpanna med smör. När det tystnar är temperaturen tillräckligt hög för att lägga i köttet. Bryn köttet på båda sidorna och lägg över det i en ugnssäker form. Stick in röret till köttermometern i den tjockaste delen av köttet, och ställ in det i ugnen. Nu kan du stänga av ugnsvärmen och låta köttet bli klart i eftervärmen efter rotfrukterna (cirka 200°). Ta ut köttet när innertemperaturen är cirka 60˚, ca tio minuter.

Sås: Häll vin, timjan, soja och fond i en kastrull. Koka upp, sänk värmen och sjud på medelvärme utan lock tills buljongen kokat ihop något. Tillsätt grädden och låt koka ett par minuter tills såsen tjocknar. Smaka av och justera kryddningen med salt och peppar.

Låt köttet vila i smörpapper ca 5 minuter. Häll köttsaften från flanksteken, både från formen och från papperet, i såsen. Skär upp köttet i tunna, sneda skivor. Servera med rotfrukterna och såsen.

Varför ska man välja svenskt nötkött?

Visste du att vi behöver fler betande djur för att rädda den biologiska mångfalden? Hagmarker där betesdjur vistats länge och som inte plöjts under en längre tid, så kallade naturbetesmarker, har en stor artrikedom och kan ha över 40 arter på en kvadratmeter. Naturbetesmarker kan vara lika artrika som regnskogen och är livsmiljön för många utrotningshotade arter. Beteshagen är ett hem för många växtarter men också mängder av fjärilar, skalbaggar, bin och fåglar. För att bevara biologisk mångfald och ett bördigt landskap behövs ungefär ett nötdjur per hektar.

Om dessa betesmarker inte vårdas av betande djur försvinner den floran och faunan. Enligt Naturvårdsverket behövs fler betande djur för att klara Sveriges miljömål om biologisk mångfald.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt nötkött här

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

FLER RECEPT

Scroll to Top