Flankstek i ugn med rostade rotfrukter och örtig gräddsås

Flankstek i ugn

Flankstek är en styckningsdetalj som blir väldigt god när den steks hel. Till detta recept på flankstek i ugn med rostade rotfrukter och örtig gräddsås bryner man först köttet i en stekpanna och lagar sedan klart det på eftervärmen i ugnen. Vid en innertemperaturen på 60˚C är det dags att ta ut flanksteken. De rustika rotfrukterna och löken rostats i ugnen och sedan serveras allt med en sås med örter som passar fint till.

Tricket med att få lökens klyftor att hålla ihop är att tillaga den med skalet kvar. Sedan pillar man bort skalet när löken är färdiglagad. För att inte flanksteken ska upplevas som seg är det viktigt att man skär köttet tvärs över muskeltrådarna före servering. Då blir det lätt att skära köttet på tallriken sedan.

Att tillaga flankstek

Flanksteken är avlång till formen och ganska platt, vilket gör det lätt att få köttet jämnt tillagat – både om man steker det i pannatillagar det på grillen eller i ugnen. Flanksteken är också smakrik och förhållandevis prisvärd vilket på senare år har gjort den till en poplär styckningsdetalj. Eftersom flanksteken är platt och mör passar snabb tillagning allra bäst. Man tillagar den alltid helt och skivar sedan upp den till lagom bitar.

Kom ihåg att alltid välja svensk kött när du ska laga biff Rydberg – det är både hållbart och smart. Då bidrar du dessutom till en lägre klimatpåverkan globalt, lägre antibiotikaanvändning, fler arbetstillfällen samt en högre självförsörjningsgrad i Sverige. Kolla efter märket Kött från Sverige när du handlar i köttdisken.

Ingredienser

4 portioner

500 g svensk flankstek
½ dl rapsolja
2 dl rött vin
1 msk torkad timjan
1 rödlök, klyftad
½ tsk svartpeppar, malen
½ tsk salt

Ugnsrostade rotfrukter:
400 g potatis, tvättad
2 morötter, skalade
2 palsternackor, skalade
2 rödlökar med skal
2 tsk torkad timjan eller 5 timjankvistar
salt och peppar
3 msk rapsolja

Örtig gräddsås:
1 dl rött vin
2 tsk torkad timjan
2 msk japansk soja
1 tsk konc oxfond
2 dl vispgrädde
salt och malen svartpeppar

Gör så här

Blanda samman ingredienserna till marinaden i en skål. Lägg i köttet, täck med plastfolie och marinera i ca en timme.

Rostade rotfrukter: Värm ugnen till 225˚C. Skär potatisen i klyftor, morötter och palsternackor i bitar och löken i klyftor. Lägg allt i en ugnssäker form, strö över timjan, ringla över olja och blanda. Ställ in ugnsformen på galler mitt i ugnen och rosta rotfrukterna tills de mjuknat, ca 30 minuter. Ta ut formen ur ugnen och krydda med salt och peppar. Låt ugnen stå på tills du stekt köttet.

Flankstek: Hetta upp en stekpanna med smör. När det tystnar är temperaturen tillräckligt hög för att lägga i köttet. Bryn köttet på båda sidorna och lägg över det i en ugnssäker form. Stick in en köttermometern i den tjockaste delen av köttet, och ställ in det i ugnen. Nu kan du stänga av ugnsvärmen och låta köttet bli klart i eftervärmen efter rotfrukterna (cirka 200°). Ta ut köttet när innertemperaturen är cirka 60˚C. Det tar cirka tio minuter.

Sås: Häll vin, timjan, soja och fond i en kastrull. Koka upp, sänk värmen och sjud på medelvärme utan lock tills buljongen kokat ihop något. Tillsätt grädden och låt koka ett par minuter tills såsen tjocknar. Smaka av och justera kryddningen med salt och peppar.

Låt köttet vila i smörpapper ca 5 minuter. Häll köttsaften från flanksteken, både från formen och från papperet, i såsen. Skär upp köttet i tunna, sneda skivor. Servera med rotfrukterna och såsen.

Varför ska man välja svenskt nötkött?

Visste du att vi behöver fler betande djur för att rädda den biologiska mångfalden? Hagmarker där betesdjur vistats länge och som inte plöjts under en längre tid, så kallade naturbetesmarker, har en stor artrikedom och kan ha över 40 arter på en kvadratmeter. Naturbetesmarker kan vara lika artrika som regnskogen och är livsmiljön för många utrotningshotade arter. Beteshagen är ett hem för många växtarter men också mängder av fjärilar, skalbaggar, bin och fåglar. För att bevara biologisk mångfald och ett bördigt landskap behövs ungefär ett nötdjur per hektar.

Om dessa betesmarker inte vårdas av betande djur försvinner den floran och faunan. Enligt Naturvårdsverket behövs fler betande djur för att klara Sveriges miljömål om biologisk mångfald.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt nötkött här

FLER RECEPT

Rulla till toppen