Flankstek i ugn
Flankstek är en styckningsdetalj som blir väldigt god när den steks hel. Till detta recept på flankstek i ugn med rostade rotfrukter och örtig gräddsås bryner man först köttet i en stekpanna och lagar sedan klart det på eftervärmen i ugnen. Vid en innertemperaturen på 60˚C är det dags att ta ut flanksteken. De rustika rotfrukterna och löken rostats i ugnen och sedan serveras allt med en sås med örter som passar fint till.
Tricket med att få lökens klyftor att hålla ihop är att tillaga den med skalet kvar. Sedan pillar man bort skalet när löken är färdiglagad. För att inte flanksteken ska upplevas som seg är det viktigt att man skär köttet tvärs över muskeltrådarna före servering. Då blir det lätt att skära köttet på tallriken sedan.
Att tillaga flankstek
Flanksteken är avlång till formen och ganska platt, vilket gör det lätt att få köttet jämnt tillagat – både om man steker det i panna, tillagar det på grillen eller i ugnen. Flanksteken är också smakrik och förhållandevis prisvärd vilket på senare år har gjort den till en poplär styckningsdetalj. Eftersom flanksteken är platt och mör passar snabb tillagning allra bäst. Man tillagar den alltid helt och skivar sedan upp den till lagom bitar.
Kom ihåg att alltid välja svensk kött när du ska laga biff Rydberg – det är både hållbart och smart. Då bidrar du dessutom till en lägre klimatpåverkan globalt, lägre antibiotikaanvändning, fler arbetstillfällen samt en högre självförsörjningsgrad i Sverige. Kolla efter märket Kött från Sverige när du handlar i köttdisken.