Högrev

Högrev är en oslipad diamant som med rätt behandling kan bli hur strålande som helst. Och för den som gillar mustiga långkok med djupa smaker är det verkligen rätt val.

Tillagning

Högrev är ett tufft, segt och smakrikt kött som måste sjuda länge – ofta två till tre timmar – för att bli mört. Men i gengäld blir det då saftigt, mjällt och ger ifrån sig ett oslagbart mustigt kokspad. Den sammanlagda arbetsinsatsen för ett sådant långkok är ofta blygsam eftersom man kan låta grytan puttra medan man gör något annat.

Grytor är det vanligaste användningsområdet för högrev. Köttet kan vara brynt – som till kalops och Boeuf bourguignon, eller obrynt – som pepparrotskött och andra frikasséer.

En genuin chili con carne från Mexiko och södra USA görs för det mesta på grovt nötkött, exempelvis högrev‚ som sjuds till en saftig och eldig gryta med trådigt kött. Ungersk gulyás (gulasch) och ukrainsk Borsjt lagas ofta på högrev.

Ett annat sätt att tillaga högreven är genom att bräsera den i hel bit till grytstek, gärna med gräddsås på svenskt vis. Och bara man sjuder biten riktigt långsamt och länge blir köttet saftigt och såsen krämig och rik.

Om högreven mals blir den fylliga färsen perfekt till hamburgare (och en hel del färs i butikerna kommer just från högreven). Man kan även rosta köttet i ugn tills det blir riktigt trådigt, till en amerikansk pulled beef som också kan göras i gryta, ätas på smörgås eller i en sallad. Om man har en grill med lock går köttet utmärkt att rökgrilla länge på låg värme till en fint inpyrd barbeque-stek. Här hittar du alla våra recept med högrev.

I butiken

Högrev säljs i bit eller som grytbitar och ofta till lågt pris. En 100–125 gram kött är lagom mängd per person. På sommaren säljs ibland extra mörad högrev, som ofta kallas för grillstek.

Så här styckar du högrev

Så här binder man en stek

Det kan vara bra att binda en stek för att få den rund och jämn och när den är färdigstekt blir det lättare att skära jämna sidor. Stekar som kan behöva bindas är exempelvis rostbiff, skinkstek, lammstek, högrev och fransyska. Här kan du lära dig mer om att steka kött i ugn.

Alla styckningsdetaljer av nöt

Klicka för att se styckningsschemat större
Ladda ner styckningsschemat