En riktig svensk husmansklassiker är kalops, serverad med kokt potatis och inlagda rödbetor. Receptet kan dubbleras.

En riktig svensk husmansklassiker är kalops, serverad med kokt potatis och inlagda rödbetor. Receptet kan dubbleras.
4 portioner
500 g högrev eller grytbitar
2 msk smör
2 gula lökar
6 dl vatten
2 st lagerblad
8 kryddpepparkorn
5 vitpepparkorn
1 ½ oxbuljongtärning eller 2 msk konc fond
3 morötter
2 msk vetemjöl
¾ dl vatten
salt och vitpeppar
Till servering:
kokt potatis
Inlagda rödbetor
Skär köttet i tärningar (cirka 2 x 2 cm), bryn dem i smör i en stekpanna och lägg över i en gryta. Skala löken och skär den i smala klyftor, lägg dem i grytan tillsammans med vatten, kryddor och buljong.
Sjud sakta under lock på svag värme tills köttet är mört, cirka 50 minuter. Späd eventuellt med mer vatten. Skala och skär morötterna i centimetertjocka skivor, tillsätt dem och låt koka ytterligare 20 minuter.
Blanda vetemjöl med vatten till en slät blandning, rör ner den i grytan och låt sjuda ytterligare fem minuter. Smaka av med salt och vitpeppar.
Servera med kokt potatis och inlagda rödbetor.