Klassisk svensk kalops
En riktig svensk husmansklassiker är kalops, serverad med kokt potatis och inlagda rödbetor. Kalops är en mustig köttgryta med nötkött, morötter, lök och kryddor så som kryddpeppar och lagerblad. De vanligaste tillbehören till kalops är kokt potatis och rödbetor, precis som till detta recept. Självklart kan man servera kalopsen med exempelvis potatismos, ris eller pasta, om man känner för det.
Bästa köttet till kalops
Kalops är typiskt långkok, och det är just den långa tiden som köttet under tillagningen som ger den sönderfallande och härliga mörheten. Till kalops måste man inte välja högrev. Det går lika bra med bringa och bog. Alla dessa är så kallat framdelskött vilket lämpar sig utmärkt till gryta då de innehåller både fett och bindväv. Det går även bra med fransyska eller vanliga grytbitar. Nyckeln till en riktigt bra kalops ligger i vilket kött man tar. Här kan du lära dig mer om hur du väljer rätt kött till det du ska laga.
Denna recept kan du använda som grundrecept när du ska laga kalops. Kryddor och grönsaker kan enkelt varieras efter smak och tycke. Receptet kan också dubbleras om du vill laga fler portioner. Tänk på att alltid välja svenskt kött när du ska laga kalops – det är både hållbart och smart. Då bidrar du dessutom till en lägre klimatpåverkan globalt, lägre antibiotikaanvändning, fler arbetstillfällen samt en högre självförsörjningsgrad i Sverige.