Klassisk, svensk oxsvanssoppa är en klar soppa med köttet från oxsvansen, rotfrukter och lök. Soppan är ett riktigt långkok, som med fördel kan tillagas dagen före servering och stå till sig över natten. Om det skulle bli soppa över går den utmärkt att frysa in. Receptet kan dubbleras.
Klassisk oxsvanssoppa
Ingredienser
6 portioner
1 ½ kg oxsvans, huggen i bitar
2 msk rapsolja
1 morot, i bitar
1 bit rotselleri, tärnad
1 bit purjolök, i bitar
2 ½ liter vatten
2 msk tomatpuré
3 dl rött vin
10 svartpepparkorn
1 tsk torkad timjan
2 lagerblad
1 tsk salt
2 morötter, tärnade
5 schalottenlökar, finhackade
2 stjälkar blekselleri, hackade
1 tsk kinesisk soja
salt och malen vitpeppar
2 msk finhackad persilja
Gör så här
Värm olja i en gryta och bryn oxsvansbitarna. Ta upp och lägg åt sidan. Fräs morot, selleri och purjo. Lägg tillbaka oxsvansbitarna i grytan och häll på vattnet. Låt koka upp och skumma väl.
Tillsätt tomatpuré, vin, pepparkorn, timjan, lagerblad och salt. Sänk värmen och sjud under lock på svag värme i 4 timmar eller tills köttet är genomkokt.
Ta upp oxsvansbitarna och låt dem svalna något. Plocka bort köttet från benen. Håll köttet varmt inslaget i aluminiumfolie. Sila buljongen.
Koka upp buljongen med grönsaker och sjud tills grönsakerna är nätt och jämnt mjuka. Lägg tillbaka köttet i soppan. Smaka av noga och justera kryddningen med soja, salt och peppar. Strö över persilja före servering.