Oxsvans

Om oxsvansen tillagas långsamt och med rätt ingredienser ger den rätter som är enormt djupa i smaken, med kött som nästan faller sönder och med simmig märgrik sås.

Tillagning

Traditionellt sjuds oxsvans till soppor och grytor. Oxsvanssoppa är en klassisk europeisk rätt, likaså oxvansragu. Oxsvansen är även utmärkt att koka mustig och smakrik fond av. Av hävd bygger man på den djupa smaken med rätt många smaktillägg: som lök, morot, selleri, rött vin, tomatpuré, portvin och örtkryddor.

Oxsvans av Nöt
Oxsvans
Oxsvans skivad av Nöt
Oxsvans skivad

I forna dagar serverades oxsvans med benet kvar, antingen i grytan, eller vid sidan om på assiett. Nuförtiden har det blivit vanligare att man benar ur den när den är kokt och att köttet läggs tillbaks i soppan.

Beräkna cirka 3 kg oxsvans med ben till 4 personer. Det behövs cirka 400–700 gram per portion som huvudrätt. Köttet kräver cirka 3 timmars koktid för att bli delikat sönderfallande.

I butiken

Oxsvans tillhör inte de vanligaste köttråvarorna, men har blivit lite lättare att få tag på de senare åren. Och finns det inte färskt, kan det finnas fryst.