Ärtsoppa med rimmad fläsklägg eller grisbog

Det här receptet kan du använda som grundrecept för klassisk ärtsoppa. Det är smart att göra ett långkok och koka en rejäl omgång med ärtsoppa på en gång, eftersom det knappt går att koka mindre än ett par liter. Det är ganska mycket ben och fett som ska rensas bort från fläskläggen, men de behöver vara med vid koket för att ge soppan fyllig och mustig smak. Det går utmärkt att även använda rimmad bog i soppan.

Ingredienser

8 portioner

2 kg rimmad fläsklägg

2 ½ −3 liter vatten

8 dl torkade gula ärter

2 gula lökar, i klyftor

1 ½− 2 lagerblad

2 krm torkad timjan

2 krm torkad mejram

Till servering:

grov svensk senap

Gör så här

Blötlägg ärterna minst 6 timmar i rikligt med vatten. Häll bort blötläggningsvattnet. Skölj ärterna och lägg över dem i en kastrull.

Lägg ner köttet i kastrullen och häll på vattnet. Låt koka upp och skumma.

Lägg i lök och lagerblad. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda under lock 45−50 minuter. När köttet lossnar från benet är det klart.

Ta upp köttet och plocka bort ben och fett. Skär köttet i skivor eller tärningar. Smaka av soppan och justera kryddningen med malen vitpeppar. Om du behöver tillsätta salt beror helt på hur salt köttet är.

Servering: Värm köttet i soppan och servera den med senap.

Tips!

Vill du vara säker på att fläskläggen du köper är svenska kan du titta efter märket Kött från Sverige när du handlar.

Varför ska man välja svenskt griskött?

Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.

Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt griskött

FLER RECEPT

Rulla till toppen