Klassisk pytt i panna | Svenskt Kött

Klassisk pytt i panna

Klassisk oxpytt

En klassisk pytt i panna är god och enkel vardagsmat. Det är också ett utmärkt sätt att ta vara på resterna. Om du har haft oxstek till söndagsmiddag passar det utmärkt att laga en pytt på dessa rester. Godast är pytt på råstekt potatis, men självklart kan man använda kokt potatis och man har rester på det. Klassiska tillbehör till en pytt är stekta ägg och inlagda rödbetor. Även senap och inlagd gurka passar fint till. Det finns också de som hävdar att worcestersås, ketchup eller HP-sås är ett måste.

Vilket kött till pytt i panna?

Den klassiska pytt i pannan gör man med oxkött – en så kallas oxpytt, men självklart kan man variera mellan olika köttslag och korv. Det finns egentligen inget kött som inte passar till en pytt – ta det du har liggande i kylen. Pytt i pannans storhet ligger just i att den lämpar sig väl för att ta hand om resterna.

Ska du ändå köpa kött just för ändamålet passar det fint med fransyska, rostbiff, ryggbiff, rostas eller ytterlår. Även grytbitar går bra att använda. Man kan till och med ta oxfilé om man vill ha en riktigt lyxig oxpytt till helgen. I detta recept använder vi oss av tidigare tillagad oxstek, vilket är ett exempel på rester av kött man kan använda sig av. Oxstek görs oftast fransyska, rostbiff eller ytterlår.

Välj alltid kött från Sverige

Oavsett vilket kött du väljer, tänk på att alltid välja svenskt kött – det är både hållbart och smart. Då bidrar du dessutom till en lägre klimatpåverkan globalt, lägre antibiotikaanvändning, fler arbetstillfällen samt en högre självförsörjningsgrad i Sverige. Titta efter märket Kött från Sverige när du handlar i matbutiken.

Ingredienser

4 portioner

500 g kall oxstek, i jämna tärningar
2 gula lökar, finhackade
2 tsk smör
6 potatisar, fint tärnade
1 msk rapsolja
salt och malen vitpeppar

Till servering:
stekta ägg
inlagda rödbetor

Gör så här

Stek löken i smör så att den blir vackert brun. Värm olja i en stekpanna. Bryn potatistärningarna, sänk värmen och låt dem steka klart.

Bryn köttet och blanda ner det i potatisen tillsammans med löken. Krydda med salt och peppar.

Servera pytten med stekta ägg och rödbetor.

Varför ska man välja svenskt nötkött?

Visste du att vi behöver fler betande djur för att rädda den biologiska mångfalden? Hagmarker där betesdjur vistats länge och som inte plöjts under en längre tid, så kallade naturbetesmarker, har en stor artrikedom och kan ha över 40 arter på en kvadratmeter. Naturbetesmarker kan vara lika artrika som regnskogen och är livsmiljön för många utrotningshotade arter. Beteshagen är ett hem för många växtarter men också mängder av fjärilar, skalbaggar, bin och fåglar. För att bevara biologisk mångfald och ett bördigt landskap behövs ungefär ett nötdjur per hektar.

Om dessa betesmarker inte vårdas av betande djur försvinner den floran och faunan. Enligt Naturvårdsverket behövs fler betande djur för att klara Sveriges miljömål om biologisk mångfald.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt nötkött här

FLER RECEPT

Rulla till toppen