Pytt med julskinka, julkorv och potatis

Laga en pytt med julskinka, julkorv och potatis av julens rester! Det här är smidig vardagsmat när man vill laga något enkelt och gott i mellandagarna.

Ingredienser

4 personer

Restpytt:
800g kokt potatis
400g julskinka
150g rökt julkorv, exempelvis Onsala eller Läckökorv
50g grönkål
1 gul lök
salt, peppar

Senapscreme:
2 dl creme fraiche
2 msk grov senap, ex skånsk senap
2 msk hackad dill

Gör så här

Tärna potatisen. Smält smör i en stekpanna och stek potatisen på ganska hög värme.

Tärna julskinkan i lika stora bitar och ha ner i pannan. Stek tills den också fått lite yta.

Tärna julkorv och hacka gul lök. Ha ner i pannan och stek 1-2 minuter.

Skär grönkålen till mindre bitar, sänk värmen och ha sedan ner grönkålen. Stek tills grönkålen mjuknat. Smaka av med en nypa salt och malen svartpeppar.

Receptet är framtaget av Madeleine Landley, från Landleys kök.

Rör ihop creme fraiche med senap och hackad dill. Servera till pytten.

Receptet är framtaget av Madeleine Landley, från Landleys kök.

Tips!

Vill du vara säker på att julskinkan är svensk? Då kan du titta efter märket Kött från Sverige som visar att köttet kommer från djur som är födda, uppfödda och slaktade i Sverige och att produkten är förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige.

Varför ska man välja svenskt griskött?

Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att grisen fick matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det än idag, även om resterna nu kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.

Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.

»Läs mer om varför du ska välja svenskt griskött

FLER RECEPT

Rulla till toppen