Så här gör du äkta, gammaldags julkorv själv. I korven samlas alla de goda julsmakerna som nejlika, kryddpeppar, ingefära och kanel. Du får också tips på hur du bäst kokar korven.
Gammaldags julkorv
Ingredienser
2 kg magert fläskkött (t ex av bog)
1 kg späck
1 kg kall kokt potatis
1 msk potatismjöl
3−4 msk salt
1 ½ tsk malen vitpeppar
2 tsk malen kryddpeppar
1 tsk malen nejlika
2 tsk malen ingefära
1 msk strösocker
2 krm malen kanel
1 ¾ liter kokt kall mjölk
½ liter fläskspad
Att stoppa korven i:
5−6 meter krokfjälster
bindgarn av bomull
Till ingnidning:
1 tsk salpeter
3 ½ msk salt
3 msk socker
Du behöver också:
hushållsassistent med köttkvarn och korvhorn
Gör så här
Mal köttet två gånger, sista gången tillsammans med späck och potatis. Blanda i potatismjöl och kryddor.
Arbeta smeten och späd med vätskan, lite i sänder. Koka en liten klick smet i saltat vatten och smaka av noga. Justera kryddningen.
Stoppa korven löst i fjälstren. Bind korven ordentligt i ändarna.
Gnid in korven med saltblandningen och låt ligga kallt i ett dygn. Vill du förvara den längre bör du frysa in eller lagra den i saltlake.
Så här kokar du julkorv:
Skölj korven och lägg den i en vid kastrull. Häll på vatten så att det täcker och tillsätt lök och kryddor. Koka upp långsamt. Sjud på låg värme utan lock 30−40 minuter. Vattnets temperatur får inte överstiga 90°, då spricker korven.
Servering:
Skär upp korven i knubbiga skivor och servera den i spadet. Julkorven har sin självklara plats på julbordet, men kan även serveras med potatismos eller rotmos som huvudrätt.