Gammaldags pressylta med grishuvud

I takt med att det blir allt mer populärt att ta tillvara alla delar av varje djur kanske det är dags att ta fram ett gammalt recept på pressylta på grishuvud? Den här läckra och vackra syltan pryder sin plats på den gammaldags julbordet och är även jättegod som smörgåspålägg. 

Ingredienser

1 sylta

½ grishuvud (ca 2 ½ kg)
1 kg bogfläsk
1 ½ kg kalvbog
1 stor fläsksvål

Till varje liter vatten:
1 msk salt
5 kryddpepparkorn
5 vitpepparkorn
2 hela kryddnejlikor
½ lagerblad
½ gul lök
1 liten morot

Kryddor till syltan:
2 msk salt
2 tsk malen vitpeppar
¼ krm malen kryddpeppar
¼ krm malda kryddnejlikor

Du behöver också:
hård borste
silduk

Gör så här

Putsa huvudet väl och sved det om några borst sitter kvar. Borsta griständerna rena med en hård borste. Skär bort örat och eventuella stämplar. Låt huvudet ligga i kallt vatten 6−12 timmar. Byt vattnet om det behövs. Ta upp huvudet och skölj det på nytt. Sved även fläsksvålen.

Spola snabbt av kalvköttet i hett vatten. Lägg huvudet och köttet i grytan och häll på hett vatten som bör gå i kant med köttet. Ge det hela ett hastigt uppkok, skumma väl och sätt till kryddor, lök och morot. Låt alltsammans sakta sjuda i 1 ½ −2 timmar. Försök att hålla vattentemperaturen kring 90-100°. Köttet bör inte koka för länge då får syltan svårt att hålla ihop.

Fläsksvålen och kalvköttet blir fortare färdigkokt, ta därför upp dem tidigare. Skär försiktigt av svålen från huvudet i så stora skivor som möjligt. Låt det hela kallna och skär därefter allt kött i tunna, jämna skivor.

Doppa en tät silduk i hett vatten och vrid ur den. Bre ut duken i en rund skål. Lägg i svålskivorna med yttersidan mot duken. Varva köttskivorna, vartannat lager kalv och vartannat lager fläsk. Krydda mellan varven. Lägg den sparade svålbiten överst, vik upp handduken och knyt om.

Sila spadet, låt det koka upp och sänk ner syltan i grytan. Låt sjuda på svag värme 20 minuter. Lyft upp syltan med en tång, du får inte sticka i den. Lägg den på en tallrik eller liten långpanna och lägg en upp och nervänd tallrik över. Placera en mortel, tung vikt eller en gryta fylld med vatten ovanpå och låt syltan kallna i press över natten.

Servering:
Servera syltan i tunna skivor på julbordet eller som smörgåsmat. 

TIPS:
Fläsksvålen kan bytas ut mot späck i skivor. OBS, det ska i så fall inte kokas med köttet.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

FLER RECEPT

Scroll to Top