Förr var sylta på julbordet ett måste, eftersom man tog vara på varenda del av varje slaktad gris. Det hållbara tänket kommer nu tillbaka och restaurangerna presenterar stolt sin egen sylta på julbordet. Det är inte svårt att göra sylta, så nu kan du också bjuda på en hemgjord variant.
Pressylta på fläsk, kryddpeppar och senapsfrön
Ingredienser
500 g lättrimmad fläsksida utan svål
500 g lättrimmad fläsklägg av framben
neutral rapsolja så att det täcker
5 timjanskvistar
2 krossade vitlöksklyftor
5 krossade kryddpepparkorn
2 krossade kryddnejlikor
10 g kokta gula eller bruna senapsfrön
2 krm malen kryddpeppar
1 krm malen kryddnejlika
Till servering:
inlagda rödbetor
du behöver också:
något tungt att lägga på syltan, t ex en mortel
Gör så här
Lägg köttet trångt i en låg, vid kastrull. Lägg ner vitlöken, timjan, krossad kryddpeppar och krossad kryddnejlika. Häll på olja så att det täcker. Hetta upp till 90°och låt konfitera över natten. Köttet ska bli mört men ändå behålla formen.
Blanda köttet försiktigt med senapsfröna. Lägg ner köttet i en lämplig form. Tänk på att placera det så att muskelfibrerna hamnar motsatt mot hur du ska skära skivorna. Placera en mortel eller en gryta fylld med vatten ovanpå och låt syltan kallna i press.
Servering: Skär upp syltan i jämna skivor och servera den med inlagda rödbetor.