Lägg fläsket i en kastrull och täck med vatten. Koka upp och häll sedan av vattnet. Skölj bort skummet som eventuellt finns kvar på köttet. Häll på nytt vatten så att det täcker köttet och addera kryddorna till kokspadet. Låt sjuda i cirka 2 timmar tills köttet är mört.
Brynt-smör-kokt-lök med senapsfrön: Bryn smör i en kastrull, addera finhackad lök och låt småputtra medan köttet kokar. Blötlägg senapsfrön i 0,5 dl av det varma kokspadet. Låt stå 30 minuter. Sila av och häll de blötlagda senapsfröna i lök- och smörkoket.
Plocka upp köttet och sila lagen. Låt köttet svalna lätt så att du kan separera kött, fett och svål från benen. Skär försiktigt loss svålen från läggen då denna ska klä formen.
Låt spadet sjuda och reducera till hälften.
Blanda kryddorna i en liten skål.
Klä en brödform med plastfolie, lägg svålskivorna med utsidan utåt. Varva fläsk, kryddor och brynt smör- och lökkoket med senapsfrön i brödformen.
Häll på ca 2 dl reducerat kokspad över den färdigmonterade syltan. Lägg plastfolie över syltan och lägg på en tyngd som tynger ner syltan jämnt. Ställ in i kylen över natten. Skiva tunt och servera på julbordet.
Håller ca fem dagar i kyl.