Pressylta med brynt smör och senapsfrön

Det här receptet på pressylta får en härlig smak av lök kokt i brynt smör och senapsfrön som balanseras med traditionella svenska julkryddor som nejlika, kryddpeppar och ingefära. Sylta är väldigt hållbar mat eftersom man använder sig av styckningsrester. Förr var den en vanlig rätt på julbordet då hela grisen skulle tas tillvara och den här typen av mat blir mer och mer populär tack vare att det resurskloka tänket att äta nose-to-tail kommer tillbaka.

Ingredienser

2,5 kg rimmad fläsklägg
350g spillfläsk och fett
Vatten så att det täcker 

Kryddning till kokspad:
3 lagerblad
4 kryddnejlikor
0,5 tsk svartpeppar hel
2 st morötter
0,5 tsk vitpeppar hel
5-7 st kryddpepparkorn
2 msk salt

Brynt-smör-kokt-lök med senapsfrön:
12 g gula senapsfrön
0,5 dl varmt kokspad
100g smör
2 gula lökar, finhackade

Kryddor till syltan:
2 tsk salt
1,5 tsk vitpeppar mald
0,5 krm kryddpeppar malen
0,25 krm nejlika malen
1 krm ingefära malen
O,5 tsk nymald svartpeppar
2 dl reducerat kokspad

Du behöver också:
sil
brödform
plastfolie

Gör så här

Lägg fläsket i en kastrull och täck med vatten. Koka upp och häll sedan av vattnet. Skölj bort skummet som eventuellt finns kvar på köttet. Häll på nytt vatten så att det täcker köttet och addera kryddorna till kokspadet. Låt sjuda i cirka 2 timmar tills köttet är mört. 

Brynt-smör-kokt-lök med senapsfrön: Bryn smör i en kastrull, addera finhackad lök och låt småputtra medan köttet kokar. Blötlägg senapsfrön i 0,5 dl av det varma kokspadet. Låt stå 30 minuter. Sila av och häll de blötlagda senapsfröna i lök- och smörkoket.

Plocka upp köttet och sila lagen. Låt köttet svalna lätt så att du kan separera kött, fett och svål från benen. Skär försiktigt loss svålen från läggen då denna ska klä formen.

Låt spadet sjuda och reducera till hälften.

Blanda kryddorna i en liten skål.

Klä en brödform med plastfolie, lägg svålskivorna med utsidan utåt. Varva fläsk, kryddor och brynt smör- och lökkoket med senapsfrön i brödformen.

Häll på ca 2 dl reducerat kokspad över den färdigmonterade syltan. Lägg plastfolie över syltan och lägg på en tyngd som tynger ner syltan jämnt. Ställ in i kylen över natten. Skiva tunt och servera på julbordet. 

Håller ca fem dagar i kyl.

Det här receptet är skapat av Emilia Nilsson från Silsjönäs i Jämtland. Där driver hon en gård med både grisar och kor sida vid sida med sin familj i tre generationer. 2019 kom Emilia trea i TV-programmet Sveriges Mästerkock.

Du hittar alla Emilias recept här

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

FLER RECEPT

Scroll to Top