Baklägg/Framlägg

Ärtsoppa med rimmad fläsklägg eller grisbog

Det här receptet kan du använda som grundrecept för klassisk ärtsoppa. Det är smart att göra ett långkok och koka en rejäl omgång med ärtsoppa på en gång, eftersom det knappt går att koka mindre än ett par liter. Det är ganska mycket ben och fett som ska rensas bort från fläskläggen, men de behöver vara med vid koket för att ge soppan fyllig och mustig smak. Det går utmärkt att även använda rimmad bog i soppan.

Fläsklägg med surkål

Rimmar griskött passar fint ihop med surkål. Kålens sötma och syrlighet balanserar sältan från köttet väl. Den här typen av mat förknippar vi gärna med det tyska köket. Gott till är potatismos och stark senap. 

Fläsklägg med sefardiska smaker

Fläsklägg med sefardiska smaker

Denna gryta med fläsklägg i sefardiska smaker passar fint som värmande middag. Här serverar vi fläsklägg i en kryddig sefardisk sås som är mild men mustig.

Fläsklägg med hemlagat rotmos

Få husmansrätter är så välkända som fläsklägg med rotmos. Här får du veta hur du kokar rimmad fläsklägg för att sedan göra rotmos och på så sätt skapa hela rätten.

Pressylta med löjrom och gräddfil

Sylta som tilltugg till bubbel eller som mingelmat är kanske inte så vanligt. Inte heller att toppa med löjrom. Men det här är en riktig höjdare på kalas eller vid 12-slaget på nyårsafton. 

Halstrad fläsklägg med honungsglaserade rotfrukter, senapskräm och timjanssky

Är rimmad, kokt fläsklägg festmat? Ja, verkligen! I alla fall serverad på det här festliga sättet, halstad och med ugnsbakade rotfrukter och en härlig senapskräm. Det går alldeles utmärkt att koka köttet dagen före serveringstillfället. Receptet är för 10 personer. Receptet vann silvermedalj i tävlingen Smarta Kocken 2006.

Rulla till toppen