Griskött: Baklägg/Framlägg

Osso buco på gris

Krydda köttet med salt och peppar. Panera det i mjöl. Bryn köttet i smör och lägg i en gryta. Fräs lök, selleri och morot i …

Läs mer

Ärtsoppa med rimmad fläsklägg eller grisbog

Det här receptet kan du använda som grundrecept för klassisk ärtsoppa. Det är smart att göra ett långkok och koka en rejäl omgång med ärtsoppa på en gång, eftersom det knappt går att koka mindre än ett par liter. Det är ganska mycket ben och fett som ska rensas bort från fläskläggen, men de behöver vara med vid koket för att ge soppan fyllig och mustig smak. Det går utmärkt att även använda rimmad bog i soppan.

Läs mer

Fläsklägg med surkål

Rimmar griskött passar fint ihop med surkål. Kålens sötma och syrlighet balanserar sältan från köttet väl. Den här typen av mat förknippar vi gärna med det tyska köket. Gott till är potatismos och stark senap. 

Läs mer

Fläsklägg med sefardiska smaker

Sefardisk kommer från det hebreiska ordet för Spanien, Sefarad. Sefarder var de judiska personer av spansk-arabisk härkomst som förvisades från Spanien på 1400-talet av kristna erövrare. Typiska kryddor i det sefardiska köket är bland andra kanel, kryddpeppar och citron. Här serverar vi fläsklägg i en kryddig sefardisk sås, mild men mustig. 

Läs mer

Fläsklägg med hemlagat rotmos

Få husmansrätter är så välkända som fläsklägg med rotmos. Här får du veta hur du kokar rimmad fläsklägg för att sedan göra rotmos och på så sätt skapa hela rätten.

Läs mer

Pressylta med löjrom och gräddfil

Sylta som tilltugg till bubbel eller som mingelmat är kanske inte så vanligt. Inte heller att toppa med löjrom. Men det här är en riktig höjdare på kalas eller vid 12-slaget på nyårsafton. 

Läs mer