Fläsklägg med kål, bränd grädde och senap

Visst finns det fler läckra rätter med fläsklägg än klassisk ärtsoppa eller rotmos. Som dessa fläsklägg med kål, rostad grädde och senap. Här serverar vi fläsklägg med en krämig kålblandning och hemlagad senap. Senapen behöver vila i kyl i 24 timmar före servering, så ta med det i planeringen, om du inte köper din senap.

Ingredienser

4 personer

Grovkornig senap:
½ dl bruna senapsfrön
¼ dl gula senapsfrön
¾ dl vatten
¼ dl sherryvinäger
1 tsk finkornigt havssalt
1 tsk rörsocker

Fläsklägg:
1 kg rimmad fläsklägg med ben
1 morot, i mindre bitar
1 lök, i klyftor
1 purjolök, i mindre bitar
3 lagerblad
6 kryddpepparkorn

Rostad grädde:
½ liter vispgrädde
1 krm riven muskotnöt
1 msk citronsaft
1 tsk salt

Kål:
200 g svartkål
1 msk smör
1 msk matolja
1 morot, skalad
200 g grönkål

Till servering:
4 skivor rågbröd

Gör så här

Grovkornig senap: Lägg båda sorternas senapsfrö tillsammans i en mortel och mortla dem. Tillsätt vatten, lite åt gången och mortla tills senapen blir så tjock som du vill ha den. Det blir som en tunn gröt, men när senapsfröna sväller blir den fastare. Blanda i vinäger, salt och socker, och smaka av. Häll upp senapen i en glasburk. Låt den stå i kylskåp i minst ett dygn innan den serveras.

Fläsklägg: Skölj köttet i kallt vatten. Lägg det i en gryta, häll på vatten så att det täcker och låt koka upp. Skumma av när vattnet kokat upp och lägg därefter grönsakerna i grytan tillsammans med lagerblad och kryddpeppar. Sänk värmen och låt köttet sjuda på svag värme under lock i 1 ½-2 timmar. Köttet är färdigt när det lossnar från benet. Ta av grytan med köttet från plattan och ställ den åt sidan när köttet är klart.

Rostad grädde: Värm ugnen till 200°. Häll grädden i en ugnssäker form. Ställ in den i ugnen och baka tills den får en bränd yta. Ta ut formen, häll över grädden i en skål och vispa den. Häll tillbaka grädden i formen och upprepa proceduren tre gånger tills grädden har reducerats till en kräm. Krydda med muskot, citronsaft och salt.

Kål: Värm ugnen till 90°. Stek svartkålen i smör och olja tills den blir spröd. Lägg över den på en ugnsplåt och torka i ugnen i minst 30 minuter. Koka under tiden upp två liter saltat vatten. Dela grönkålen i mindre bitar och blanchera den i 30 sekunder. Låt den droppa av på papper. Riv moroten och blanda den med blancherad grönkål och bränd grädde. Salta. Salta även svartkålen, bryt den i mindre bitar och toppa grönkålen med den.

Servering: Ta upp köttet ur grytan och plocka köttet från benet. Dra isär större bitar med två gafflar. Servera köttet med den krämiga kålen, en rejäl klick senap och rågbröd.

Receptet är framtaget av kocken Frida Nilsson.

Tips!

Vill du vara säker på att den fläskläggen du köper är svenska kan du titta efter märket Kött från Sverige när du handlar.

Frida Nilsson

Receptet är skapat av Frida Nilsson

Frida Nilsson har varit kökschef på MJ’s i Malmö sedan 2017 och 2019 vann hon White Guides Rising Star-pris. Hon har alltid grönsaker i fokus när hon utvecklar nya recept och hon älskar att använda sig av kål i alla dess former. Först därefter väljer hon det kött som hon tycker passar bäst för smakerna i rätten.

Varför ska man välja svenskt griskött?

Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.

Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt griskött

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

FLER RECEPT

Scroll to Top