Fläsklägg i wok med grönsaker och äggnudlar | Svenskt Kött

Fläsklägg i wok med grönsaker och äggnudlar

Fläsklägg i wok med grönsaker och äggnudlar

Trodde du att fläsklägg bara passade till rotmos? Då trodde du fel. Fläsklägg är en prisvärd och smakrik styckningsdetalj som kan användas i många rätter. Här samsas fläsklägg i en wok med grönsaker och äggnudlar. Först kokar man fläsklägget – i vanlig gryta eller tryckkokare. Sedan pillar man av köttet och blandar ner i woken. Det blir väldigt gott och påminner lite om pulled pork i texturen.

Tänk på att alltid välja svenskt griskött när du handlar i matbutiken – det är både hållbart och smart. Då bidrar du dessutom till en mer hållbar matproduktion, lägre antibiotikaanvändning, fler arbetstillfällen samt en högre självförsörjningsgrad i Sverige.

Ingredienser

4 personer

Fläsklägg:
3 vitlöksklyftor
1/2 gul lök
1,5 kg rimmat fläsklägg
2 msk sambal oelek
1,5 msk strösocker
1 msk äppelcidervinäger
1–2 liter vatten

Wok:
500g klassiska wokgrönsaker
250g äggnudlar
rapsolja att steka i
2 vitlöksklyftor
1 röd chilifrukt
2 msk sesamolja
1 msk kinesisk soja
2 msk riven ingefära
salt, svartpeppar

Gör så här

Skala och hacka vitlök och gul lök. Skölj av lägget.

I vanlig gryta på spisen: lägg köttet i en gryta där lägget precis ryms – ta inte en för stor gryta. Slå på vatten så det täcker. Koka upp och skumma av med en slev. Lägg i alla övriga ingredienser och lägg på gläntat lock. Låt koka på medeltemperatur i 2–3, timmar, eller tills köttet släpper lätt från benet. Baklägg brukar ta längre tid än framlägg.

I tryckkokare: lägg i köttet och alla ingredienser. 1 liter vatten räcker i tryckkokare. Sätt på locket och koka i 70 minuter.

Ta bort svål, ben och fett och separera köttet. Spara gärna kokspadet till en soppa eller buljong. Det klarar sig cirka 1 vecka i kylen. Det går också fint att frysa om man vill spara det längre.

Tina wokgrönsakerna. Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen. Skala och finhacka vitlöken. Hacka chilin.

Värm en skvätt olja i en stor traktörpanna eller wokpanna. Lägg i wokgrönsakerna och stek tills de börjar få yta. Lägg i vitlök, chili‚ kött och nudlar. Rör i sesamolja, soja och ingefära. Låt allt stekas ett par minuter tills det blivit ordentligt varmt. Smaka av med salt och peppar.

Receptet är skapat av Madeleine Landley

Madeleine Landley är receptkreatör, fotograf och kokboksförfattare. Hon driver också en av Sveriges största matbloggar Landleys kök.

Varför ska man välja svenskt griskött?

Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.

Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt griskött

FLER RECEPT

Rulla till toppen