Fläsklägg med rotmos och grönkålssallad | Svenskt Kött

Fläsklägg med rotmos och grönkålssallad

Fläsklägg med rotmos och grönkålssallad

Fläsklägg med rotmos är en älskad husmansrätt och en riktig klassiker i det svenska husmansköket. Denna rätt serveras med grönkålssallad för lite mer fräschör.

I husmanskosten, som ursprungligen var enkel, billig och mättande mat, var fläsklägget populärt. Det är det än idag, och en av de vanligaste rätterna att göra av lägg från gris är fläsklägg är rotmos. Både framlägg och baklägg fungerar lika bra att använda, men baklägget kan ta något längre tid att tillaga. Fläsklägg är en fantastisk detalj som självklart går att göra mycket mer med.

Ingredienser

6–8 personer

Fläsklägg:
1 ½ kg svenskt rimmat fläsklägg
2 morötter
1 purjolök
2 gula lökar
10 vitpepparkorn
2 lagerblad

Rotmos:
1 kålrot
2 morötter
750 g potatis
(2 vitlöksklyftor)
50 g smör
1 tsk salt
2 dl grönsaksbuljong
½ dl hackad persilja

Dressing:
2 tsk dijonsenap
1 tsk honung
2 msk vitvinsvinäger
¾ dl olivolja
½ tsk salt
nymald svartpeppar

Grönkålssallad:
200 g grönkål
75 g valnötter
1 svenskt rött äpple

Till servering:
Senap och picklade senapsfrön

Gör så här

Fläsklägg: Skölj köttet i kallt vatten. Lägg det i en gryta och häll på vatten så att det täcker. Låt koka upp och skumma väl.

Koka upp en annan kastrull med vatten. Skala morot, purjolök och löken, skär dem i mindre bitar och lägg ner i grytan. Häll av fläskläggen och lägg ner i grytan med löken och moroten. Tillsätt pepparkorn och lagerblad. Sänk värmen och låt köttet sjuda på svag värme under lock i 1,5–2 timmar. Köttet är klart när det lossnar lätt från benet.

Ta av grytan från värmen och ställ den åt sidan. Värm fläskläggen innan du serverar det med rotmos och olika sorters senap.

Rotmos: Skala kålrot och morötter och skär i grova bitar. Lägg kålrot och morötter i en kastrull, täck med vatten och koka ca 30 min. Skala potatisen och skär i bitar, lägg i kastrullen. Koka ytterligare ca 15 min. Häll av vattnet. Bryn smör i en liten kastrull och vänd ner i moset. Salta och späd med buljong till önskad konsistens. Toppa med persilja.

Dressing: Vispa ihop senap, honung, vinäger och olja. Smaka av med salt och peppar.

Grönkålssallad: Skölj, repa och dela grönkålen i mindre bilder. Blanda ordentligt ihop med dressingen. Krama gärna in dressingen med händerna. Rosta valnötterna i torr panna. Tärna äpple och blanda ner i salladen. Toppa med valnötter

Servering: Lägg upp fläsklägg i skivor med senap, picklade senapsfrön och rotmos. Servera med grönkålssalladen till.

Tips! Buljongen från fläskläggen kan du spara och använda till soppa, en sås eller detta recept på ramen med fläsksida.

Det här receptet lagas i videon ”Varför äter vi gris i Sverige?” Se den här 👇

Johanna Westman

Receptet är skapat av Johanna Westman

Johanna Westman är TV-kock och har författat av kokböcker för såväl barn som vuxna i över 20 år. Hon driver också Mosebacke Matstudio, med kurser, events och catering.

Varför ska man välja svenskt griskött?

Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.

Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt griskött

FLER RECEPT

Rulla till toppen