Ramen med chashu | Svenskt Kött

Ramen med chashu

Ramen med chashu

Ramen, som är en japansk soppa, är underbart gott att servera som värmande middag på hösten och vintern. Denna ramen med chashu är till och med så festlig att den passar att bjuda på till helgen.

Chashu pork är en populär ramen topping i hela Japan. Denna gör man genom att långsamt bräsera fläsksida tills den blir så mör att den smälter i munnen. Ramenbuljong i sin tur kan man köpa färdig eller göra själv. Att spara buljongen från när man kokat fläsklägg är exempelvis en utmärkt grund till ramenbuljong.

Ingredienser

4 personer

Chashu av fläsksida:
2 dl vatten
2 ½ dl soja
1 dl mirin
3 salladslökar
10 cm ingefära
3 vitlöksklyftor
1 tsk salt
ca 1,2 kg fläsksida
steksnöre

Picklade ägg:
4 ägg

Ramen:
350 g ramennudlar
250 g skogschampinjoner
2 vitlöksklyftor
2 cm ingefära
1 msk rapsolja
2 msk japansk soja
1 msk sesamolja
1 tsk sesamfrön
1 svensk pak choi
8 dl ramenbuljong eller fläskbuljong (köp färdig eller gör egen)

Tillbehör:
salladslök
krispig chiliolja

Gör så här

Chashu av fläsksida:
Sätt ugnen på 150°C.

Blanda vatten, soja och mirin i en gryta eller ugnssäker form med höga kanter. Tillsätt salladslök, ingefära, vitlök och salt.

Trimma fläsksidan så den är slät och fin. Skär bort en del av svålen på fläsksidan men låt cirka en tredjedel vara kvar. Rulla ihop köttet så tajt det går så att delen med svål kommer utåt. Bind ihop rullen med steksnöre.

Hetta upp rapsolja i en stekpanna och stek rullen runt om så den får lite färg. Lägg ner rullen i vätskan. Täck med ugnsfolie och sätt in i ugnen i 4 timmar. Vänd köttet några gånger under bakningen.

Ta ut köttet och låt det svalna i skyn. Ta bort fettet som lägger sig på ytan. Täck med plastfolie och ställ i kylen över natten.

Picklade ägg:
Koka äggen i 7 minuter och spola i kallt vatten. Skala och lägg äggen i lagen som köttet kokat i, över natten.

Ramen:
Koka nudlar enligt anvisningar på paketet och skölj i kallt vatten. Ställ åt sidan.

Ansa och halvera champinjonerna. Riv eller hacka vitlök och ingefära. Stek champinjonerna med vitlök och ingefära i rapsolja tills de får lite yta. Tillsätt soja, sesamolja och sesamfrön.

Koka upp ett par centimeter vatten i en kastrull med lock. Skär pak choi i klyftor och lägg i kastrullen. Lägg på lock och låt ånga i cirka 3 minuter. Häll av i ett durkslag.

Koka upp ramenbuljongen och smaksätt med miso eller soja om du behöver mer djup i smaken.

Skär köttet i tunna skivor och värm i ugn eller stek skivorna i en stekpanna.

Lägg upp nudlar i skålar. Häll på buljongen och toppa med svamp, pak choi, halverade ägg, finhackad salladslök, tunna skivor chashu och chiliolja.

Det här receptet lagas i videon ”Varför äter vi gris i Sverige?” Se den här 👇

Johanna Westman

Receptet är skapat av Johanna Westman

Johanna Westman är TV-kock och har författat av kokböcker för såväl barn som vuxna i över 20 år. Hon driver också Mosebacke Matstudio, med kurser, events och catering.

Varför ska man välja svenskt griskött?

Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.

Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt griskött

FLER RECEPT

Rulla till toppen