Fläsksida och tunna revben

Bacon, pancetta, enrisrökt sidfläsk, amerikafläsk, spickefläsk – så många godsaker kommer från grisens sida. Där sitter även de tunna revbensspjällen.

Tillagning

Hel bit av färsk sida kan fyllas och stekas i ugn. Eller bakas med eller utan svål på låg eller hög temperatur. Den knapriga svålen räknas som en delikatess och har blivit mycket populär på många finkrogar.

Från sidan får man bland annat sidfläsk, bröstsida, ryggsida, bogfläsk och bacon. Både färskt och rimmat sidfläsk i skivad form används oftast till stekning, till exempel i rätten stekt fläsk med löksås eller raggmunk och lingon, eller till bruna bönor. Ett annat gott alternativ är att steka med äpple och lök. Tärnat rimmat eller rökt sidfläsk ingår i kroppkakor och fläskpannkaka. Hel bit av rimmat sidfläsk kan stekas i ugn på samma sätt som färsk sida. Rimmat fläsk i bit som steks med kummin kallas kumminfläsk.

Sida i bit av Gris
Sida i bit av gris
Sida i skivor av Gris
Bacon/Sida i skivor

När du steker sidfläsk smälter merparten av fettet ut från köttet. Det kallas fläskflott och var förr ett vanligt smörgåspålägg. Flottet kan sparas och användas som matfett till exempel när man steker rårakor eller raggmunk eller potatis. Det kan också hällas i de bruna bönorna.

Bacon kan stekas i mikrovågsugn mellan lager av hushållspapper. Det gör att fettet smälter ut och sugs upp av papperet. Steker du i stekpanna är ett tips att spara stekfettet som blir kvar efter stekningen. Baconfettet silar man av och förvarar i en burk i kylskåpet. Stek i baconfettet i istället för smör – det ger ett smakrikare resultat. Kolla in alla våra goda recept med bacon.

Tunna spjäll har relativt kort tillagningstid. De kan grillas i ugn 175°C eller på grillen cirka 20 minuter per sida. Här i Sverige lagas de traditionellt på hög värme till exempel kryddade med salvia eller torkad ingefära. Då får man den motståndskraftiga konsistensen. Revbenen kan också förkokas i buljong eller lättsaltat vatten och glaseras i ugn, eller långsamt stekas i ugn eller på grill under lock. Och då blir de saftiga, eftergivna och hopfallande. Läs mer om kryddning och tillagning av revben. När köttet är tillagat skärs benen loss från varandra mitt i köttpartiet mellan varje ben så att man kan äta ett köttbeklätt ben i taget. Man kan även skära isär alla benen före tillagningen för att kunna krydda och/eller marinera dem runtom. Här hittar du recept för tunna revben

I butiken

Sidfläsk, bröstsida, ryggsida och bogfläsk säljs färska och rimmade, hela och skivade.

Färsk sida i bit kan köpas i specialbutik eller saluhallar. I vanliga matbutiker finns oftast rimmad sida i form av skivat eller tärnat sidfläsk och bacon. Beräkna 200 gram rimmat sidfläsk per person. Bacon serveras sällan som enda huvudingrediens. Oftast använder man det som extra smaksättare i långkok, sallader och såser eller som frukostmat. Ett paket bacon på 140 gram brukar då vara lagom till två personer.

När du väljer tunna revbensspjäll, beräkna 200 gram tunna spjäll per person.

Så styckar man en fläsksida

Sidan är den flacka delen av grisen bakom och nedanför revbenen, inklusive de tunna revbensspjällen. Om man benar ur sidan (istället för att stycka revbensspjäll) kallas den främre delen bogfläsk och den bakre sidfläsk. Läs gärna mer om varför det är bra att välja svenskt kött.

Alla styckningsdetaljer av gris

Klicka för att se styckningsschemat större
Ladda ner styckningsschemat