Ramen med fläskkotlett och shiitake

Det finns få maträtter som är så värmande ända in i själen som ramen. Nudlar, buljong, kött och grönsaker i en både god och vacker rätt. Vi har sedan 1980-talet odlat shiitake i Sverige, så håll ögonen öppna efter svenskodlad svamp. Här hittar du receptet på ramen med fläskkotlett och shiitake.

Ingredienser

4 personer

500 g fläskkotlett i bit, benfri och putsad
1 lime, finrivet skal och saft
1 dl hoisinsås
1 dl japansk soja
2 ½ tsk strösocker
1 krm malen vitpeppar
1 tsk chilipulver

Buljong:
1 liter köttbuljong
100 g shiitake
1 vitlöksklyfta, skivad
3 msk asiatisk fisksås
3 limeblad

Till soppan:
200 g ramennudlar
2 ägg, kokta i 6 min (löskokta)
100 g färska böngroddar, sköljda
4 salladslökar, strimlade
25 g torkad nori
4 rädisor, skivade
1 röd spansk peppar, tunnskivad
½ kruka färsk koriander, plockade blad

Till servering:
4 limeklyftor

Gör så här

Värm ugnen till 160°. Skär köttet i strimlor. Rör ihop limeskal, limesaft, hoisinsås, soja, socker, peppar och chilipulver i en skål. Vänd ner köttet i marinaden och låt det stå och dra 5 minuter. Lägg sedan över köttet med marinaden i en ugnssäker form. Ställ in formen i ungen och tillaga 30 minuter. Innertemperaturen i köttet ska vara 62°.

Häll buljong, svamp, vitlök och fisksås i en gryta. Tillsätt limebladen och låt koka upp. Sänk värmen till låg och låt buljongen sjuda i 5 minuter. Stäng sedan av värmen och låt buljongen stå och dra i 10–15 minuter. Ta upp limebladen. Smaka av och justera eventuellt kryddningen med lite extra fisksås. Sila över buljongen i en annan gryta, och spara svampen och vitlöken.

Tillaga nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Skala och dela äggen. Klipp noribladet i tunna strimlor.

Servering: Hetta upp buljongen. Fördela kött, nudlar, svamp, vitlök, groddar, salladslök och nori i varma serveringsskålar. Häll på den heta buljongen, lägg ett halvt ägg i varje skål och toppa med rädisor, chili och koriander. Servera med limeklyftor så att varje gäst själv kan pressa saften över soppan.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

FLER RECEPT

Scroll to Top