Ramen med fläskkotlett och shiitake | Svenskt Kött

Ramen med fläskkotlett och shiitake

Det finns få maträtter som är så värmande ända in i själen som ramen. Nudlar, buljong, kött och grönsaker i en både god och vacker rätt. Vi har sedan 1980-talet odlat shiitake i Sverige, så håll ögonen öppna efter svenskodlad svamp. Här hittar du receptet på ramen med fläskkotlett och shiitake.

Ingredienser

4 personer

500 g fläskkotlett i bit, benfri och putsad
1 lime, finrivet skal och saft
1 dl hoisinsås
1 dl japansk soja
2 ½ tsk strösocker
1 krm malen vitpeppar
1 tsk chilipulver

Buljong:
1 liter köttbuljong
100 g shiitake
1 vitlöksklyfta, skivad
3 msk asiatisk fisksås
3 limeblad

Till soppan:
200 g ramennudlar
2 ägg, kokta i 6 min (löskokta)
100 g färska böngroddar, sköljda
4 salladslökar, strimlade
25 g torkad nori
4 rädisor, skivade
1 röd spansk peppar, tunnskivad
½ kruka färsk koriander, plockade blad

Till servering:
4 limeklyftor

Gör så här

Värm ugnen till 160°. Skär köttet i strimlor. Rör ihop limeskal, limesaft, hoisinsås, soja, socker, peppar och chilipulver i en skål. Vänd ner köttet i marinaden och låt det stå och dra 5 minuter. Lägg sedan över köttet med marinaden i en ugnssäker form. Ställ in formen i ungen och tillaga 30 minuter. Innertemperaturen i köttet ska vara 62°.

Häll buljong, svamp, vitlök och fisksås i en gryta. Tillsätt limebladen och låt koka upp. Sänk värmen till låg och låt buljongen sjuda i 5 minuter. Stäng sedan av värmen och låt buljongen stå och dra i 10–15 minuter. Ta upp limebladen. Smaka av och justera eventuellt kryddningen med lite extra fisksås. Sila över buljongen i en annan gryta, och spara svampen och vitlöken.

Tillaga nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Skala och dela äggen. Klipp noribladet i tunna strimlor.

Servering: Hetta upp buljongen. Fördela kött, nudlar, svamp, vitlök, groddar, salladslök och nori i varma serveringsskålar. Häll på den heta buljongen, lägg ett halvt ägg i varje skål och toppa med rädisor, chili och koriander. Servera med limeklyftor så att varje gäst själv kan pressa saften över soppan.

FLER RECEPT

Rulla till toppen