Stekt fläskkotlett och blomkålsgratäng med brödtärningar och parmesan | Svenskt Kött

Stekt fläskkotlett och blomkålsgratäng med brödtärningar och parmesan

Detta recept på stekt fläskkotlett och blomkålsgratäng med brödtärningar och parmesan görs av benfri fläskkotlett. Den blir extra saftig när man saltar 15 minuter före stekning. Naturligtvis kan du ta kotlett med ben och skära bort benet efter stekningen. Skär gärna några snitt i fettsidan så böjer sig inte köttet när det steks. Till kotletten serveras en härlig gratäng på blomkål med brödtärningar och riven parmesan.

Ingredienser

4 personer

4 benfria fläskkotletter, á 125 g
5 färska timjankvistar, repade blad
1 tsk salt
1 krm malen vitpeppar
2 tsk neutral rapsolja

Blomkålsgratäng:
1 blomkålshuvud, i buketter
½ tsk neutral rapsolja
2 skivor dagsgammalt vitt bröd
4 ägg
1 dl naturell yoghurt
1 dl mjölk
1 +1 msk parmesan, riven
1 citron, finrivet skal och saft
2 krm malen muskotnöt
½ tsk salt
¼ krm malen vitpeppar

Garnering:
1 knippa bladpersilja, hackad

Gör så här

Värm ugnen till 200° och varmluft. Torka kotletterna torra med hushållspapper. Krydda med timjan, salt och peppar. Låt dem stå ett 15 minuter.

Blomkålsgratäng: Smörj en ugnssäker form med olja och lägg ner blomkålsbuketterna i den. Skär brödet i tärningar och lägg ner. Vispa samman ägg, yoghurt och mjölk. Rör ner 1 msk parmesan, citronskal, citronsaft, muskotnöt, salt och peppar. Häll äggsmeten över blomkålen och brödet och blanda. Strö över resten av den rivna osten. Ställ formen i ugnen och tillaga i 20–25 minuter. Gratängen är klar när äggsmeten har stelnat och blomkålen och brödet fått en gyllenbrun färg.

Värm olja i en panna på hög värme. Bryn kotletterna cirka 1 minut på varje sida. Sänk temperaturen till medelvärme och stek i 2 ½–3 minuter till på varje sida. Då får kotletterna en fin yta, men är fortfarande saftiga i mitten.

Servering: Strö persilja över blomkålsgratängen när den är färdig och servera med de timjanskryddade kotletterna.

FLER RECEPT

Rulla till toppen