Fläskkotlett går snabbt att steka och med tomatsås och gremolata till får du en härlig rätt som för tankarna till Italien. Att riva svensk västerbottensost eller en vällagrad prästost över funkar lika bra som parmesan.

Fläskkotlett går snabbt att steka och med tomatsås och gremolata till får du en härlig rätt som för tankarna till Italien. Att riva svensk västerbottensost eller en vällagrad prästost över funkar lika bra som parmesan.
4 portioner
4 fläskkotletter med fett och ben, á 175 g
salt och malen vitpeppar
1 msk smör
1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, tunt skivad
3 dl krossade tomater
2 msk tomatpuré
Gremolata:
1 dl persilja, finhackad
1 vitlöksklyfta, riven
rivet skal av ½ citron
Till servering:
riven västerbottensost eller vällagrad prästost
potatis, ris eller pasta
Krydda kotletterna med salt och peppar. Skär ett snitt i fettranden. Hetta upp smöret i en stekpanna. Bryn kotletterna på båda sidor, 2−3 minuter per sida. Ta upp dem och lägg på ett fat.
Gremolata:
Blanda samman persilja, vitlök och citron.
Fräs lök och vitlök ett par minuter i en traktörpanna. Häll på tomaterna och tillsätt tomatpurén. Rör om så att allt blandas. Lägg tillbaka kotletterna och låt sjuda på låg värme 3−5 minuter.
Servering:
Strö gremolata och ost över rätten före servering. Servera med potatis, ris eller pasta.
Fläskkotlett är riktig snabbmat som samtidigt känns lyxig och passar både till vardag och fest. Att den ska vara svensk är en självklarhet och för att vara riktigt säker på att den är det kan du titta efter märket Kött från Sverige.
Varför är just svenskt griskött så bra då? Jo, till exempel så har svenska grisbönder bland den lägsta klimatpåverkan i världen. Läs mer om varför du ska välja svenskt griskött här.