Glömt lamm med pasta, gremolata och riven ost

Glömt lamm med pasta, gremolata och riven ost

Lammköttet står i ugnen ganska länge, därav kan man nästa tänka att köttet glömdes bort i ugnen. Om du inte hittar lammlägg går det bra att välja lammkotletter eller lammstek med benet kvar till det här receptet. 

Ingredienser

4 portioner

400 g penne

Glömt lamm:
400 g lammlägg 
1 ½ msk vetemjöl
1 tsk salt 
½ tsk svartpeppar från kvarn
1 gul lök, finhackad
1 morot, i små tärningar
2 selleristjälkar, i små tärningar
2 vitlöksklyftor, finhackade
34 msk olivolja
1 dl vitt vin
2 burkar körsbärstomater
några kvistar färsk timjan eller rosmarin, plockade

Gremolata:
3 msk bladpersilja, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 citron, finrivet skal 
1 dl riven smakrik ost, parmesan eller västerbottensost

Du behöver också:
ugnssäker gryta med lock

Till servering:
riven ost 

Gör så här

Glömt lamm: Värm ugnen till 125°Vänd köttet i mjöl, salt och peppar. Hetta upp oljan och bryn köttet tills det får lite färg. Ta upp köttet och lägg över i en ugnssäker gryta. Bryn grönsakerna och vitlöken i samma panna som du brynte köttet. Sänk värmen till medel och fräs grönsakerna i 4–5 minuter, tills de är mjuka och löken genomskinlig.  

Lägg över i grytan. Tillsätt burktomatervinetrosmarin, salt och peppar. Koka upp, lägg i köttet i grytan, sätt på ett lock och ställ in den i ugnen. Låt den stå inne i cirka 2 ½ timme. Köttet ska bli ordentligt mört och nästan falla av från benen.    

GremolataBlanda samman alla ingredienser till gremolata i en liten skål.  

Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen, men prova pastan någon minut före utsatt tid. Spara lite av pastavattnet innan du häller bort vattnet genom ett durkslag. 

Servering: Lyft upp köttet ur grytan. Skiva eller riv det i mindre bitar. Lägg pastan i tomatsåsen och rör om ordentligt. Häll i lite pastavatten om du behöver för krämigheten på såsen. Servera med gremolata, det skivade köttet och riven ost. 

Visste du att lamm är bra naturvårdare?

Får och lamm är duktiga naturvårdare. Där de betar ser de till att landskapen hålls öppna och vackra. Och det gör i sin tur att blommor, fåglar och insekter kan leva gott. Får betar gärna också löv från olika slags träd och buskar, även taggiga, vilket gör att de är suveräna på att öppna upp igenväxta marker. Det bidrar till att höga natur- och kulturvärden kan bevaras i betesmarkerna.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt lammkött här.

FLER RECEPT

Rulla till toppen