Lammlägg
ingress
Lammlägg är en fantastisk detalj som brukar vara lätt att få tag på i en vanlig livsmedelsbutik. Det är ett riktigt långkokskött som behöver tillagas länge på låga temperaturer för att komma till sin rätt. Resultatet blir ett smältande mört och smakrikt kött som lossnar från benen.
Tillagning
Lammlägg är en smakrik detalj som är rik på gelatin vilket gör den mycket saftig och mör när den lagats tillräckligt länge. Det är mycket gott att bräsera eller koka lammlägg och med benet kvar får smaken en rejäl skjuts och du får en god buljong på köpet. Lammlägg passar också bra att grillas på indirekt värme eller bakas på låg temperatur (70–150 grader) i ugn under lång tid.
I butiken
När du handlar lammlägg i butik kan det vara bra att hålla koll på om det är framlägg som är lite mindre eller baklägg som är större och har mer kött på benen. Det är vanligast att hitta hela baklägg. Urbenat lammlägg säljs ofta som grytbitar av lamm.
Fårfiol är en traditionell svensk husmansrätt som man gör av låret på fåret eller lammet och också tar med delar av steken.
Alla styckningsdetaljer av lamm
Klicka för att se styckningsschemat större
Ladda ner styckningsschemat