Ugnsbakad lammlägg med långbakad kål och nötter

Detta är ett härligt recept av Anette Rosvall med svenska råvaror – och naturligtvis med svenskt kött. Receptet kan lagas både i ugnen och på grillen.

Ingredienser

6 portioner

6 stycken svenska lammlägg (en per person)
2 tsk smör
2 tsk neutral olja
4 rödlökar, i klyftor
4 vitlöksklyftor, fint skivade
2 dl rött vin
salt och malen vitpeppar
1 kruka kruspersilja, finklippt
2 spetskålshuvuden
50g smör, rumstempererat
1 ½ krm flingsalt
svartpeppar från kvarnen
½ citron, rivet skal
valfria torkade, gröna örter

Bönor:
375g gröna bönor
2 tsk salt
2 msk olivolja
1 tsk rödvinsvinäger
2 msk rödlök, finhackad

Du behöver också:
2 rejäla ark aluminiumfolie

Till servering:
1 dl rostade hasselnötter
25g brynt smör
½ dl riven Västerbottensost eller parmesan
1 liten rödlök, fint hackad 

Gör så här

Värm ugnen eller en grill med lock till 100°C. Smält smör och olja i en stekpanna på medelhög värme, lägg i rödlöken och vitlöken. När smöret och oljan och pannan är varma fräser du lammköttet i den. Ös läggen med smör och olja under stekningen. När köttet har fin färg lägger du över det i en ugnssäker form. Häll vinet i pannan och vispa ur all god smak. Häll allt som finns i pannan över lammköttet och ställ det åt sidan.

Lägg ut de två arken aluminiumfolie. Ställ kålhuvudet mitt på och gnid in det med det rumstempererade smöret. Krydda med vitlök, citronskal, salt, peppar och örtkryddor. Vik sedan ihop folien till ett paket. Se till att öppningen är uppåt så inget av det goda sipprar ut. Ställ ner kålpaketen i en ugnssäker form.

Ställ in lamm och kål i ugnen cirka 2 timmar och stek tills köttets innertemperatur är 72°C. (Anette föredrar köttet stekt till 56°C.)

Koka upp rejält saltat vatten och lägg ner bönorna. Koka dem nätt och jämnt mjuka och låt dem rinna av i durkslag. Hetta upp oljan, lägg ner bönorna och tillsätt rödvinsvinäger och rödlök.

Ta ut köttet och kålpaketen och låt köttet vila medan du öppnar kålpaketen. Skär kålen i fyra halvor från toppen och nedåt. Stek sedan ytan gyllene i stekpanna, och fördela sedan upp kålen på tallrikar.

Lägg upp köttet och dekorera med skyn och rödlöken. Häll över en skvätt brynt smör över kålen, dekorera med rostade hasselnötter, strö över parmesan och avsluta med persilja. Servera med bönorna.

Visste du att lamm är bra naturvårdare?

Får och lamm är duktiga naturvårdare. Där de betar ser de till att landskapen hålls öppna och vackra. Och det gör i sin tur att blommor, fåglar och insekter kan leva gott. Får betar gärna också löv från olika slags träd och buskar, även taggiga, vilket gör att de är suveräna på att öppna upp igenväxta marker. Det bidrar till att höga natur- och kulturvärden kan bevaras i betesmarkerna.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt lammkött här.

FLER RECEPT

Rulla till toppen