Bao med sötsyrligt fläsk nötter och gurka är en vietnamisisk rätt. Det är ångade luftiga bullar som fylls med läckra tillbehör.
Bao med sötsyrligt fläsk, nötter och gurka
Vi försöker laga mycket i säsong. Som förra sommaren när vi reste runt med stekhällen i bagageutrymmet, då letade vi upp ekogårdarför att köpa lokalt kött, fisk och grönsaker. Att seen råvara och tänka ”Vad kan man göra för gott med den här?” berättar Sara Hallonsten om inspirationen till recepten.
Det här är ett av sex recept från Kokbok för stekhäll som är skriven av Sara Hallonsten och Oskar Ekman.
Ingredienser
6 portioner
Bao:
5 dl vetemjöl
7 g torrjäst (en halv påse)
3 msk strösocker
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
2 dl mjölk, fingervarm
2 msk rapsolja
2 msk sesamolja, till pensling
Sötsyrligt klibbigt fläsk:
500 g rimmat sidfläsk utan svål
2 dl ljus soja
2 vitlöksklyftor, pressade
1 tumme ingefära, finriven
1 msk sesamolja
1 tsk maizena, utrörd i lite vatten
Picklad gurka:
1/2 gurka, skivad
2 stjälkar selleri, i slantar
2 msk risvinäger (eller någon annan ljus vinäger)
2 tsk sesamolja
1 tsk socker
1 tsk chiliflakes (eller 1/2 färsk chili)
1 tsk salt
Till servering
2 dl jordnötter, grovt hackade
4 salladslökar, tunt skivade
Chilimajonnäs
Gör så här
Börja med de ångade bullarna. De är väldigt enkla att göra, men ska jäsa tre gånger så det kräver framförhållning.
Blanda mjölet med övriga torra ingredienser i en bunke och låt stå i 10 minuter. Vispa ihop mjölk och rapsolja och blanda ihop med det torra. Knåda degen, för hand eller i maskin på låg fart. När degen är smidig och blank täcker du bunken med plastfolie och låter jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme. Medan degen jäser förbereder du tillbehören.
Picklad gurka: Blanda ihop vinäger, sesamolja, socker, chili och salt. Lägg ner gurka och selleri och låt stå i minst 30 minuter.
Sötsyrligt klibbigt fläsk: Koka upp sojan med vitlök, ingefära och sesamolja i en kastrull. Red med maizena till tjock konsistens. Skär fläsket i mindre bitar och stek på hög värme på hällen. När det börjar bli krispigt smetar du ner hälften av såsen du just kokat ihop. Resten sparar du till servering. Lägg över fläsket i en form, täck med folie och försök hålla varmt till servering. Städa hällen hjälpligt inför ångandet.
På mjölat bord, dela degen i 24, rulla ihop till små bollar och låt jäsa 30 minuter under en handduk.
Ta en boll i taget, kavla ut till en oval form, pensla på sesamolja och vik ihop till en halvmåne. Lägg på bakplåtspapper och jäs en sista gång, 45 minuter under handduk.
Täck botten av hällen med vatten och placera ett galler ovanför. Koka upp och lägg försiktigt på bakplåtspapperet med bröden i två omgångar. Ånga under lock till luftiga och genomgräddade – cirka 5 minuter.
När bröden är klara fyller du dem med fläsk, gurka, salladslök, jordnötter, sås och chilimajonnäs. Ät direkt.
Receptet är skapat av Sara Hallonsten och Oskar Ekman
Sara Hallonsten och Oskar Ekman har tillsammans skrivit kokboken Kokbok för stekhäll. Förutom att skriva kokbok så är Sara bland annat förläggare på det egna förlaget Systerkonspirationen, och Oskar driver hemsidan Stekman.se, är frilansjournalist och redaktör. Det är också Oskar som ligger bakom facebookgruppen Mat på stekhäll & muurikka med 40 000 medlemmar. Här hittar du alla recept för stekhäll av Sara och Oskar
FLER RECEPT
Relaterade artiklar
Macka med stekt fläskfilé och bacon, getostkräm och rimmad gurka
Glaserad lammfilé och ragu på citronrimmad gurka, bönor och svamp
Ugnsbakad lammlägg med långbakad kål och nötter
Macka med rökt lantskinka, ädelostkräm, päron och nötter
Bakad potatis med yoghurt, krispigt fläsk, persiljeolja och rödlök
Råraka med krispigt fläsk, picklade grönsaker och pepparrotskräm