Denna rätt kallas även för glömd fläskkarré med syrlig salsa. ”Glömd” är den eftersom den steks längre än vad som vanligtvis rekommenderas när det gäller karré. Men har du en gång smakat karré tillagad på det här viset, ”glömmer” du den gärna i ugnen även nästa gång. Fettet smälter ut under tillagningen och köttet blir smältande mört.
Långbakad fläskkarré med syrlig salsa
Ingredienser
8 portioner
1,2 kg fläskkarré, benfri
salt och malen vitpeppar
Syrlig salsa:
400 g färska tomater, fint tärnade
1 gurka, skalad och finahackad
2 msk limesaft, pressad
1 msk asiatisk fisksås
finhackad färsk chili efter behag
2 tsk färsk ingefära, finriven
2 msk färsk koriander, finhackad
1 msk mynta, finhackad
Till servering:
friterade torkade räkor eller friterad lök
svarta bönor
blandade gröna blad
Gör så här
Värm ugnen till 185°C. Lägg köttet i en smord, ugnssäker form. Ställ in i nedre delen av ugnen och stek till innertemperatur 84°, ca 1 ½ timme.
Salsa: Blanda samman lime, fisksås, chili och ingefära. Tillsätt koriander och mynta. Ställ gurka, tomater och salsa i kylen ett par timmar. Vänd samman salsan med gurka och tomater ca 10 minuter före servering.
Servering: Skiva köttet tunt och skeda över salsan. Låt stå i 10 minuter. Toppa med de frasiga räkorna precis före servering. Bjud svarta bönor och gröna blad till.