Grillade fläskkotletter med salsa verde och snabbpickles | Svenskt Kött

Grillade fläskkotletter med salsa verde och snabbpickles

Sugen på att grilla? Dessa grillade fläskkotletter med salsa verde och snabbpickles är perfekt att svänga ihop som en härlig middag under sommaren. De grillade fläskkotletterna samsas med en en salsa verde som smaksätts med med vitlök och örter, samt snabbpickles som är ett enkelt och gott sätt att lyfta en hel rätt. Det ger det grillade köttet en härlig fräsch smak. Den här rätten är också god med nykokt potatis som du sätter på spisen innan du lägger kotletterna på grillen. Beräkna 125 g potatis per person.

Fläskkotlett steks vanligtvis i panna, men passar precis lika bra att grilla, framför att om det har ben, fettrand och svål. En fläskkotlett bör ha en innertemperatur på 63–65°C när den är klar. Använd en stektermometer för att kontrollera. Om en kotlett med fettrand ska grillas är det viktigt att snitta randen före grillning. Annars skålar sig köttet.

Ingredienser

4 personer

Salsa verde:
1 vitlöksklyftor
1 bunt basilika
1½ dl persilja
½ dl kapris
½ msk rödvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
3 msk olivolja
2 ansjovisar
eventuellt salt

Snabbpickles:
2 morötter
1 rödlök
¼ blomkålshuvud
2 msk vitvinsvinäger
1 msk fruktig olivolja
½ tsk salt
svartpeppar från kvarn

Grillade kotletter:
4 fläskkotletter med ben, 3 cm tjocka, ca 1 kg
1 tsk fint salt
¼ tsk svartpeppar
1 purjolök
4 msk naturell rapsolja

Gröna blad med vinägrett:
1 litet huvud romansallad eller hjärtsallad
1 huvud radacchio-sallad
1 huvud endivesallad eller annan flikig sallad
1 paket smörgåskrasse
1 paket solrosskott eller andra groddar
1 dl olivolja
1 msk honung
3 msk vitvinsvinäger eller äppelcidervinäger
1 msk senap
2 knivsuddar salt
svartpeppar från kvarn

Gör så här

Salsa verde:
Blanda alla ingredienser till en kräm i en blender. Smaka av med salt om det behövs.

Snabbpickles:
Skala morötterna och löken. Skär morötterna och löken i tunna skivor. Knäck små buketter av blomkålen. Vänd grönsakerna i vinäger, olja, salt och peppar och låt stå i minst 10 minuter.

Grillade kotletter:
Tänd grillen. Gnid kotletterna med fint salt och nymald peppar på båda sidorna och ställ i kylskåpet.

Tvätta purjolöken och dela den eventuellt i topp och botten så att toppen kan rengöras ordentligt. När grillen är varm, lägg purjon på grillen och vänd den med jämna mellanrum tills den är kolsvart runt hela. Det tar cirka 20 minuter. Skär purjon i skivor på 2 cm och blanda med rapsoljan.

Lägg på kotletterna och grilla jämnt på båda sidor i 7–8 minuter tills de är svagt rosa i mitten eller precis genomstekta. Ta av kotletterna från grillen och lägg dem på en skärbräda, pensla med purjolöksoljan och toppa med grovt salt.

Gröna blad:
Plocka salladen blad för blad och skölj både sallad, skott och krasse. Låt det gröna rinna av ordentligt i ett durkslag och torka eventuellt i en ren handduk. Rör ihop olivolja, honung, vinäger, senap, salt och peppar till en vinägrett och vänd i salladen precis innan servering.

Servering:
Servera kotletten med salsa verde, de gröna bladen och en blandning av pickles.

Tips! Ansjovisen kan ersättas med fermenterad bönpasta som kan köpas i asiatiska livsmedelsbutiker.
Receptet är framtaget av kocken Frida Nilsson.

Frida Nilsson

Receptet är skapat av Frida Nilsson

Frida Nilsson har varit kökschef på MJ’s i Malmö sedan 2017 och 2019 vann hon White Guides Rising Star-pris. Hon har alltid grönsaker i fokus när hon utvecklar nya recept och hon älskar att använda sig av kål i alla dess former. Först därefter väljer hon det kött som hon tycker passar bäst för smakerna i rätten.

Varför ska man välja svenskt griskött?

Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.

Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt griskött

FLER RECEPT

Rulla till toppen