Grillade fläskkotletter med salsa verde och snabbpickles

Sugen på att grilla? Dessa grillade fläskkotletter med salsa verde och snabbpickles är perfekt att svänga ihop som en härlig middag under sommaren. De grillade fläskkotletterna samsas med en en salsa verde som smaksätts med med vitlök och örter, samt snabbpickles som är ett enkelt och gott sätt att lyfta en hel rätt. Det ger det grillade köttet en härlig fräsch smak. Den här rätten är också god med nykokt potatis som du sätter på spisen innan du lägger kotletterna på grillen. Beräkna 125 g potatis per person.

Fläskkotlett steks vanligtvis i panna, men passar precis lika bra att grilla, framför att om det har ben, fettrand och svål. En fläskkotlett bör ha en innertemperatur på 63–65°C när den är klar. Använd en stektermometer för att kontrollera. Om en kotlett med fettrand ska grillas är det viktigt att snitta randen före grillning. Annars skålar sig köttet.

Ingredienser

4 personer

Salsa verde:
1 vitlöksklyftor
1 bunt basilika
1½ dl persilja
½ dl kapris
½ msk rödvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
3 msk olivolja
2 ansjovisar
eventuellt salt

Snabbpickles:
2 morötter
1 rödlök
¼ blomkålshuvud
2 msk vitvinsvinäger
1 msk fruktig olivolja
½ tsk salt
svartpeppar från kvarn

Grillade kotletter:
4 fläskkotletter med ben, 3 cm tjocka, ca 1 kg
1 tsk fint salt
¼ tsk svartpeppar
1 purjolök
4 msk naturell rapsolja

Gröna blad med vinägrett:
1 litet huvud romansallad eller hjärtsallad
1 huvud radacchio-sallad
1 huvud endivesallad eller annan flikig sallad
1 paket smörgåskrasse
1 paket solrosskott eller andra groddar
1 dl olivolja
1 msk honung
3 msk vitvinsvinäger eller äppelcidervinäger
1 msk senap
2 knivsuddar salt
svartpeppar från kvarn

Gör så här

Salsa verde:
Blanda alla ingredienser till en kräm i en blender. Smaka av med salt om det behövs.

Snabbpickles:
Skala morötterna och löken. Skär morötterna och löken i tunna skivor. Knäck små buketter av blomkålen. Vänd grönsakerna i vinäger, olja, salt och peppar och låt stå i minst 10 minuter.

Grillade kotletter:
Tänd grillen. Gnid kotletterna med fint salt och nymald peppar på båda sidorna och ställ i kylskåpet.

Tvätta purjolöken och dela den eventuellt i topp och botten så att toppen kan rengöras ordentligt. När grillen är varm, lägg purjon på grillen och vänd den med jämna mellanrum tills den är kolsvart runt hela. Det tar cirka 20 minuter. Skär purjon i skivor på 2 cm och blanda med rapsoljan.

Lägg på kotletterna och grilla jämnt på båda sidor i 7–8 minuter tills de är svagt rosa i mitten eller precis genomstekta. Ta av kotletterna från grillen och lägg dem på en skärbräda, pensla med purjolöksoljan och toppa med grovt salt.

Gröna blad:
Plocka salladen blad för blad och skölj både sallad, skott och krasse. Låt det gröna rinna av ordentligt i ett durkslag och torka eventuellt i en ren handduk. Rör ihop olivolja, honung, vinäger, senap, salt och peppar till en vinägrett och vänd i salladen precis innan servering.

Servering:
Servera kotletten med salsa verde, de gröna bladen och en blandning av pickles.

Tips! Ansjovisen kan ersättas med fermenterad bönpasta som kan köpas i asiatiska livsmedelsbutiker.
Receptet är framtaget av kocken Frida Nilsson.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

FLER RECEPT

Scroll to Top