Tacos med grillat hjärta, salsa roja och salsa baja | Svenskt Kött

Tacos med grillat hjärta, salsa roja och salsa baja

Har du testat att grilla hjärta? Hjärta är ju en muskel, precis som de flesta köttbitar vi äter men räknas ändå till inälvorna. Tacos med grillat hjärta är som att äta tacos av en köttbit likt biff. Servera uppskivat i bitar med salsa roja och salsa baja så har du fixat en riktigt lyxig tacofredag.

Ingredienser

4 personer

500g svenskt nöthjärta, putsat
2-3 msk olivolja
1 lime, nypressad
2 tsk oregano, torkad
salt
svartpeppar

Salsa Roja:
½ kg tomat
½ silverlök
1 jalapeño
½-1 chili arbol, torkad/urkärnad
1 vitlöksklyfta, mosad
½ dl färsk koriander, grovhackad
½-1 lime, pressad
2 msk olivolja
¼ tsk spiskummin – valfritt
salt

Baja Salsa:
1 silverlök, skalad/hackad
½ dl koriander, hackad/färsk vs fryst
½-1 lime, färskpressad
svartpeppar, nymalen

Till servering: 
12-16 tortillas, vete eller majs, ca 12-15 cm
grovmosad avokado
Salsa Roja
Baja Salsa
limeklyftor

Gör så här

Salsa Roja: Grovhacka tomater, silverlök och jalapeño. Lägg tomater, lök, jalapeño, chili, vitlök, koriander och limejuice i en blender och mixa hyfsat slät.

Hetta upp en kastrull med olivoljan så den blir het, ca 160-170°C. Slå i salsan och ”bryn” den hastigt under omrörning.
Häll i spiskummin och salt och koka upp. Sänk värmen och sjud i 15-20 minuter.
Smaka av igen med och tillsätt mer salt och limejuice om så önskas. Ta av salsan från värmen och kyl ner, förvara svalt tills den ska användas.

Grillat hjärta: Skiva hjärtat i ca 2-3 cm tjocka skivor. Lägg skivorna i en bunke och blanda i olivolja, limejuice, oregano, salt och peppar. Låt marinera i ca 30-40 minuter.

Baja Salsa: Hacka silverlök och koriander. Blanda silverlök, koriander, lime och svartpeppar. Låt dra i 20-30 minuter innan servering.

Grilla skivorna av hjärtat tills de är medium, ca 52-55°C i kärnan. Lägg åt sidan och låt vila i några minuter.

Servering: Skiva/hacka hjärtat och servera i värmda tortillas med grovmosad avokado, Salsa Roja, Baja Salsa och limeklyftor.

Johan Åkerberg

Receptet är skapat av Johan Åkerberg

Driver måltidskunsultfirman Måltid i Stockholm AB. Delägare i restaurangen Holy Smoke BBQ. Här hittar du alla recept av Johan Åkerberg

Varför ska man välja svenskt nötkött?

Visste du att vi behöver fler betande djur för att rädda den biologiska mångfalden? Hagmarker där betesdjur vistats länge och som inte plöjts under en längre tid, så kallade naturbetesmarker, har en stor artrikedom och kan ha över 40 arter på en kvadratmeter. Naturbetesmarker kan vara lika artrika som regnskogen och är livsmiljön för många utrotningshotade arter. Beteshagen är ett hem för många växtarter men också mängder av fjärilar, skalbaggar, bin och fåglar. För att bevara biologisk mångfald och ett bördigt landskap behövs ungefär ett nötdjur per hektar.

Om dessa betesmarker inte vårdas av betande djur försvinner den floran och faunan. Enligt Naturvårdsverket behövs fler betande djur för att klara Sveriges miljömål om biologisk mångfald.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt nötkött här

FLER RECEPT

Rulla till toppen