Det här är ett riktigt elegant recept som kräver goda matlagningskunskaper. En riktigt mustig och värmande höstmiddag.
Rödvinsbräserad lammlägg, selleripuré, glaserade morötter och röda linser
Ingredienser
8 portioner
1,2 kg lammlägg, med ben
salt och malen vitpeppar
smör
1 morot, i bitar
1 gul lök, i bitar
50 g rotselleri, i bitar
1 msk tomatpuré
3 ½ dl rött vin
1 lagerblad
2 kvistar färsk timjan
2 msk majsstärkelse + vatten
Du behöver också:
bindgarn
Selleripuré:
150 g rotselleri, i bitar
1 dl mjölk
½ dl vatten
100 g potatis
½ dl olivolja
salt och malen vitpeppar
Timjanglaserade knippmorötter:
8 knippmorötter
2 msk flytande honung
1 msk färsk timjan, hackad
Linser:
150 g röda linser
3 dl hönsbuljong
100 g sockerärter, strimlade
vatten + salt
salt och malen vitpeppar
Gör så här
Bena ur läggen och putsa bort de största senorna. Spara ben och paryrer (puts). Krydda köttet med salt och peppar, och bind ihop med bindgarn.
Bryn kött, ben och paryrer i smör i en gryta tillsammans med morot, lök och selleri. Tillsätt tomatpuré och fräs ytterligare 1 minut.
Häll på vinet, koka upp och koka kraftigt 5 minuter. Tillsätt lagerblad, timjan och vatten så att det täcker. Koka upp, sänk värmen och sjud ca 1 timme eller tills köttet är mört.
Ta upp köttet, sila och reducera buljongen till hälften. Red med majsstärkelse utrört i vatten.
Selleripuré:
Koka sellerin i mjölk och vatten tills den är helt mjuk. Koka potatisen. Sila av kokspaden och passera selleri och potatis var för sig. Blanda sedan samman, vispa in olivolja och krydda med salt och peppar.
Timjanglaserade knippmorötter:
Koka morötterna i saltat vatten ca 3 minuter och vänd dem i honung och timjan.
Linser:
Koka linserna i buljong på låg värme ca 8 minuter. Blanchera ärterna i saltat vatten och blanda samman med linserna. Krydda med salt och peppar.
Servering:
Ta bort bindgarnet och skiva upp köttet. Nappera med rödvinsky och servera med tillbehören.
FLER RECEPT
Relaterade artiklar
Curry med röda linser, fläskkött, kokos och jordärtskocka
Grön curry med fläskkött, rotfrukter, spenat och röda linser
Daal med röda linser
Grillade glaserade skinkmedaljonger med kokosris och sparrisbroccoli
Ugnsstekt fläskfilé med rödvinssås och selleripuré
Rödvinsbräserad högrev, ragu på rökt sidfläsk och potatispuré med svecia