Curry med röda linser, fläskkött, kokos och jordärtskocka

Denna värmande och mättande curry med röda linser, fläskkött, kokos och jordärtskocka är perfekt att laga som storkok och servera en kylig höstkväll. I grytan samsas karré, linser, fänkål och jordärtskocka med chili, curry, vitlök och ingefära. Serveras med färsk koriander, mynta och lime. Om kokosmjölken kokar för våldsamt och reduceras för mycket kan den spricka. Om så sker kan du tillsätta lite mer vatten så att den kokar ihop igen.

Ingredienser

4 personer

600 g fläskkarré, tärnad
1 tsk salt
700 g jordärtskockor, skalade
2 msk neutral rapsolja
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 fänkål, finhackad
½ färsk röd chili, finhackad
2 tsk färsk ingefära, riven
2 msk röd currypasta
2 ½ dl röda linser
5 dl vatten
2 lime, pressad saft
8 dl kokosmjölk

Till servering:
2 rödlökar, finhackade
1 lime, finrivet skal och pressad saft
1 kruka färsk koriander, plockade blad
1 kruka färsk mynta, plockade blad

Gör så här

Lägg köttet i en skål, strö över saltet och låt stå 15 minuter. Dela skockorna i kvartar. Hetta upp oljan i en gryta och bryn köttet tills det fått en fin stekyta. Tillsätt jordärtskockorna och låt allt steka några minuter till så att även jordärtskockorna får lite färg.

Lägg vitlök och fänkål i grytan och låt den steka med lite. Tillsätt chili, ingefära fint och currypasta, och låt det bryna i 1 minut. Tillsätt linserna och blanda ordentligt. Tillsätt vatten, limesaft och kokosmjölk. Koka upp, sänk värmen till låg och låt grytan sjuda sakta i 25–30 minuter.

Blanda samman rödlöken till servering med limeskal och limesaft. Låt stå i 15–20 minuter tills löken mister sin skarpa smak men ändå ger tuggmotstånd. Ta bort grytan från värmen och smaka av. Justera eventuellt kryddningen med extra chili, ingefära, currypasta och lime. Servera med den marinerad rödlöken, mynta och koriander.

Receptet är skapat av Mikkel Karstad.

Mikkel Karstad

Receptet är skapat av Mikkel Karstad

Mikkel Karstad fokuserar sin matlagning på upplevelser för alla sinnen som baseras på hans nyfikenhet för natur och de grönsaker som är i säsong. säsongsgrönsaker. Han har ett förflutet på Michelin-restauranger och är författare till kokboken Evergreen, där matglädje och estetik är mycket viktig. Uppdraget är att inspirera till att äta grönare och använda grönsaker under alla säsonger.

FLER RECEPT

Rulla till toppen