Om daal är en soppa eller en gryta låter vi vara osagt. ”När man gör en gryta så är tiden viktig. Ju längre grytan får koka och ju längre den får stå desto godare blir den faktiskt” säger Anette Rosvall. ”Man brukar säga att smakerna gifter sig, men kanske de bara trivs bättre ihop ju längre de får umgås vad vet jag?” Den här grytan (eller soppan) har dock extra allt.
Daal med röda linser
Ingredienser
6 portioner
400g grytbitar av svenskt lamm eller 800g svensk lammbog med benet kvar
5 cm färsk ingefära, riven
1 stor gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 grön chilifrukt, finhackad
3 msk ghee eller smör
1 msk garam masala
1 msk spiskummin
1 tsk gurkmeja
½ msk torkad koriander
½ krm socker
1 lagerblad
2 ½ dl röda linser
1 citron, skal och saft
4 färska tomater, tärnade
1 liter vatten
1 tsk salt
Till servering:
yoghurt
bröd
Gör så här
Lägg smör eller ghee i en stor gryta och hetta upp. Lägg ner ingefära, lök, vitlök och chili. Tillsätt garam masala, spiskummin, gurkmeja, koriander, socker och lagerblad. Rör om och låt kryddorna få släppa alla sina smaker och dofta oemotståndligt.
Lägg ner köttet och linserna i grytan. Häll ner citronsaften, tomaterna, vattnet och saltet. Koka upp, sänk värmen till låg och sjud ca 60 minuter eller ungefär lika lång tid som det tar tills köttet är klart och lossnar från benet.
Före servering, ta upp köttet och skär det i mindre bitar. Mixa soppan, häll tillbaka i grytan och bjud köttet till samt yoghurt och bröd.
Visste du att lamm är bra naturvårdare?
Får och lamm är duktiga naturvårdare. Där de betar ser de till att landskapen hålls öppna och vackra. Och det gör i sin tur att blommor, fåglar och insekter kan leva gott. Får betar gärna också löv från olika slags träd och buskar, även taggiga, vilket gör att de är suveräna på att öppna upp igenväxta marker. Det bidrar till att höga natur- och kulturvärden kan bevaras i betesmarkerna.
FLER RECEPT
Relaterade artiklar
Curry med röda linser, fläskkött, kokos och jordärtskocka
Rödvinsbräserad lammlägg, selleripuré, glaserade morötter och röda linser
Grön curry med fläskkött, rotfrukter, spenat och röda linser
Kryddig köttfärs med röda bönor
Fläskstek med rotselleri, nypon och timjan
Lammgryta med rosmarin och svamp