Bog

Daal med röda linser

Om daal är en soppa eller en gryta låter vi vara osagt. ”När man gör en gryta så är tiden viktig. Ju längre grytan får koka och ju längre den får stå desto godare blir den faktiskt” säger Anette Rosvall. ”Man brukar säga att smakerna gifter sig, men kanske de bara trivs bättre ihop ju längre de får umgås vad vet jag?” Den här grytan (eller soppan) har dock extra allt. 

Lammgryta med rosmarin och svamp

Gryta på lammkött går snabbare att laga än gryta på nötkött, så här kommer en härlig gryta på bog av lamm som blir klar på ca en halvtimme. Smakerna av rosmarin och oliver för tankarna till Medelhavet, precis som tillbehöret cous cous.

Lammgryta med vin och oliver

Lammbog med ben är en trevlig styckningsdetalj som passar fint att laga gryta av. Benen ger fin umamismak till buljongen. Vin, senap, dragon och vitlök gör att den här grytan känns som en fläkt från Medelhavet. Receptet kan dubbleras. 

Buljongkokt lammbog med ljummen primörsallad

Till den möra, buljongkokta lammbogen serveras här en härlig ljummen sallad på säsongens primörer. På franska kallas ljummen sallad salade tiede, vilket låter både gott och vackert. 

Dillkött på lamm

Det möra och fina lammköttet passar utmärkt att laga som dillkött. Hittar du lammbog (eller lammrygg), passa då på att göra ett riktigt gammaldags långkok. Förr kryddade man dillkött med ättika och socker för att få syra och sötma. I den moderna matlagningen är det många som föredrar en mindre söt rätt, kryddad med fräsch citron.

Lamm i kål

Lamm i kål

Lamm eller får i kål är en husmansklassiker med norskt ursprung. I den här grytan tar man till hals, bog eller bringa med ben och gör ett riktigt långkok.

Rimmat kött

Rimmat kött

Detta recept på rimmat kött kan du använda när du ska rimma och koka kött av gris, nöt eller lamm. Receptet är för 3 kg kött.

Lammfrikassé med örtsmak

En härlig frikassé på lammbog, som får fin smak av rotfrukter, purjolök och örter. Om du inte vill söt smak på såsen, hoppa bara över sockret. 

Rulla till toppen