Skånsk kalops

Vad är en skånsk kalops?

Det som gör en kalops skånsk är att man lägger i morötter i grytan. Enligt många är just den skånska kalopsen också den klassiska. Förr redde man alltid såser med vetemjöl, men ett fiffigare sätt är att mixa grönsaker ifrån grytan och på så vis få en tjock och mustig sås. Då blir grytan även glutenfri.

Kalops är ett typiskt klassiskt långkok. Det är just tack vare att grytan får puttra länge och långsamt som köttet blir så härligt mört och sönderfallande. Servera den med de klassiska tillbehören kokt potatis och inlagda rödbetor. Självklart passar de även fint med potatismos och inlagd gurka.

Vilket kött till kalops?

Kalops kan man göra med olika styckningsdetaljer av nöt. Högrev, bringa och bog är alla utmärkta detaljer. Alla dessa är så kallat framdelskött vilket lämpar sig utmärkt till gryta då de innehåller både fett och bindväv som smälter ner och gör köttet saftigt och mört. Det går även bra med fransyska eller vanliga grytbitar. Hemligheten till en riktigt bra kalops är att välja ett grövre kött som klarar att koka länge. Här kan du lära dig mer om hur du väljer rätt kött till det du ska laga.

Tänk på att alltid välja svenskt kött när du ska laga kalops – det är både hållbart och smart. Då bidrar du dessutom till en lägre klimatpåverkan globalt, lägre antibiotikaanvändning, fler arbetstillfällen samt en högre självförsörjningsgrad i Sverige. Titta efter märket Kött från Sverige.

Ingredienser

8−10 portioner

1,4 kg högrev eller grytbitar
salt och malen vitpeppar
2 msk smör
3 morötter, i bitar
3 gula lökar, i klyftor
10 kryddpepparkorn
2 lagerblad
8 dl oxbuljong

Till servering:
kokt potatis
inlagda rödbetor

Du behöver också:
mixerstav

Gör så här

Skär köttet i jämnstora tärningar, 3 x 3 cm. Krydda med salt och peppar. Bryn köttet i omgångar och lägg över i en gryta.

Bryn morötter och lök i samma panna, och lägg över i grytan. Lägg ner kryddpeppar och lagerblad och häll på buljongen.

Koka upp och sänk sedan värmen till låg. Låt sjuda under lock på svag värme, tills köttet är mört, ca 1 timme.

Ta upp kött, lagerblad och hälften av morotsbitarna. Mixa resten med mixerstav till en slät sås. Lägg tillbaka kött och morotsbitar i såsen och hetta upp före servering

Tips: Blev det rester över? Kalops passar finfint till matlådan eller att frysa in.

FLER RECEPT

Rulla till toppen