Husmanskost på nytt sätt. Förr redde man alltid såser med vetemjöl, nu kan du mixa grönsaker istället och få en tjock och mustig sås även utan mjöl.

Husmanskost på nytt sätt. Förr redde man alltid såser med vetemjöl, nu kan du mixa grönsaker istället och få en tjock och mustig sås även utan mjöl.
8−10 portioner
1,4 kg högrev eller grytbitar
salt och malen vitpeppar
2 msk smör
3 morötter, i bitar
3 gula lökar, i klyftor
10 kryddpepparkorn
2 lagerblad
8 dl oxbuljong
Till servering:
kokt potatis
inlagda rödbetor
Du behöver också:
mixerstav
Skär köttet i jämnstora tärningar, 3 x 3 cm. Krydda med salt och peppar. Bryn köttet i omgångar och lägg över i en gryta.
Bryn morötter och lök i samma panna, och lägg över i grytan. Lägg ner kryddpeppar och lagerblad och häll på buljongen.
Koka upp och sänk sedan värmen till låg. Låt sjuda under lock på svag värme, tills köttet är mört, ca 1 timme.
Ta upp kött, lagerblad och hälften av morotsbitarna. Mixa resten med mixerstav till en slät sås. Lägg tillbaka kött och morotsbitar i såsen och hetta upp före servering.
Tips:
Blev det rester? Kalops passar i matlåda eller att frysa in.